bird
donderdag 25 april | 04.32 uur

Klimaatburgemeesters Lisanne en Ralph willen 'duurzaamheid dichterbij brengen'

04-05-2023 14:24
uur
Door: Britta Alink
040523_klimaatbgms
Ralph Moolenaar en Lisanne Moreau zijn de Klimaatburgemeesters van Zaltbommel. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Sinds de Duurzaamheidsweek afgelopen najaar heeft Zaltbommel twee Klimaatburgemeesters; Lisanne Moreau (32) en Ralph Moolenaar (37).

"Ons belangrijkste doel is om duurzaamheid dichter bij de mensen te brengen", vertellen Lisanne en Ralph. Ze wonen allebei in Zaltbommel, maar zetten zich in voor de inwoners van de hele gemeente. "We willen mensen enthousiasmeren over verduurzaming van hun huis en hun manier van leven. Daarbij willen we niet alleen maar een boodschap zenden, maar vooral leuke momenten met elkaar delen, zodat we elkaar kunnen inspireren."

Schoolreis
Sinds kort is het tweetal te volgen op Instagram (klimaatburgemeesters_bommel), maar het liefst hebben ze persoonlijk contact. "Met inwoners, ondernemers en de gemeente", vertelt Ralph. "We hebben vorige maand voor het eerst een Groene Bubbel(s) Borrel georganiseerd samen met Coöperatie Bommelerwaar. Daar kwamen mensen die zich bezig houden met duurzaamheid op het gebied van voeding, kleding, lifestyle, maar ook techniek. Een heel divers gezelschap, van jong tot oud."

Ook waren de twee klimaatburgemeesters aanwezig bij de start van de E-waste race in Aalst. Kinderen van de basisschool zijn daar aan de slag gegaan om zoveel mogelijk elektrische apparaten in te zamelen, die anders bij het afval terecht zouden komen. De school die de meeste apparaten inzamelt maakt kans op een leuke schoolreis.

Verwarmen
In het dagelijks leven is Ralph 'warmteregisseur' bij Energie Samen Rivierenland, de regionale overkoepelende organisatie voor energiecorporaties zoals Bommelerwaar. Lisanne runt haar eigen bedrijf 'Groen Graag'. Zij motiveert particulieren en ondernemers bij het verduurzamen van hun leven of bedrijf. Ze geeft mensen tips hoe ze snel en makkelijk energie kunnen besparen en werkt momenteel aan het 'slimmer' maken van duurzame woningen. "Als klimaatburgemeester willen we mensen op een laagdrempelige manier bereiken en ze uitdagen om na te denken over duurzaamheid", vertelt Lisanne.

In haar eigen omgeving is ze daar ook mee bezig. Samen met meer dan veertig buurtbewoners in de Waluwe is ze in gesprek over een manier om samen van het gas af te gaan. "We hopen natuurlijk dat alle bewoners mee doen, maar dat hoeft niet per se", zegt ze. "We zijn nu alle wensen op een rijtje aan het zetten. Hoe willen we onze huizen verwarmen in de winter en koelen in de zomer? En hoe kunnen we dat het beste organiseren en betalen?"

Groene Huis
De klimaatburgemeesters zijn elke woensdagochtend aanwezig in Het Groene Huis, op de tweede verdieping van de rechtervleugel van het gemeentekantoor aan de Hogeweg. Daar biedt Het Groene Huis werkruimte aan tal van 'groene' initiatieven in Zaltbommel, zoals het Energieloket en Bommelerwaar. Maar ook flexwerkers zijn van harte welkom om hier een of meerdere dagen gebruik te maken van de fijne werkplekken. "Vooral op vrijdag kunnen we nog wel wat mensen gebruiken", vertelt Nanette van Dishoeck, mede-oprichter en manager van Het Groene Huis. "Er gebeuren veel mooie dingen op het gebied van duurzaamheid, het is goed om elkaar daar over te horen."

De volgende Groene Bubbel(s) Borrel staat gepland op woensdag 10 mei, net als de vorige keer om 20:00 uur in de Stadsbrouwerij. Iedereen is van harte welkom. Meer informatie staat op: www.bommelerwaar.nl

Tags

Klimaatburgemeesters,duurzaam,duurzaamheid,Groene Huis,Bommelerwaar