bird
vrijdag 19 april | 20.12 uur

Klaas Hobo is weer helemaal terug

09-03-2021 08:55
uur
Door: Britta Alink
klaashobo
• Klaas Hobo voor zijn bedrijf aan de Langekamp in Brakel. (Foto: Koen Vandenput)

BRAKEL - In de nacht van 22 op 23 oktober 2019 schrok Klaas Hobo wakker van een inbraakalarm in zijn autobedrijf. "Terwijl ik me stond aan te kleden om te kijken wat er aan de hand was, hoorde ik de brandweerwagens voorbij rijden", vertelt hij.

Toen hij aankwam bij zijn bedrijf aan de Langekamp stond de werkplaats al in lichterlaaie. De vlammen kwamen boven het dak uit, auto's op het achterterrein brandden volledig af.

Sprakeloos
De 56-jarige Klaas kon de eerste minuten alleen maar sprakeloos kijken naar wat er gebeurde. "Ik was even helemaal de weg kwijt", vertelt hij. Wel was hij zo alert om de brandweerlieden te wijzen op gasflessen, die mogelijk zouden kunnen ontploffen. "Die hebben ze toen snel uit de werkplaats weg kunnen halen."

Showroom
Het vuur dreigde over te slaan naar de showroom. Een brandweerman bood aan de kluis te openen en de autosleutels er uit te halen. "Daardoor konden we veel auto's in veiligheid brengen", weet Klaas nog goed. De showroom is gespaard gebleven, maar was wel behoorlijk beschadigd door water en rook. Achteraf is gebleken dat de brand is ontstaan door kortsluiting in een van de auto's, die op het buitenterrein geparkeerd stond.

Nieuwe werkplaats
Twee maanden na de brand was een nieuwe werkplaats ingericht in een gloednieuwe hal in Zuilichem, spontaan aangeboden door een goede klant. "Daar waren we ontzettend blij mee, het onderhoudswerk kon hierdoor gewoon doorgaan", vertelt Klaas.

Mercedes-Benz
Het jaar 2020 stond in het teken van de wederopbouw van het in Mercedes-Benz gespecialiseerde bedrijf. Het autobedrijf werd door de vader van Klaas, Aart Hobo, begin jaren zeventig in Poederoijen gestart. "Mijn vader werkte in de jaren zestig als timmerman bij een bedrijf in Utrecht", vertelt Klaas. "Zijn baas vroeg of hij nog meer timmermannen kende. Maar in die tijd hadden nog niet zoveel mensen een auto. Daarom kocht mijn vader zijn eerste auto, een Mercedes, die hij uitleende aan mensen in de buurt, zodat ze naar Utrecht konden gaan."

Langekamp
In 1980 verhuisde het bedrijf naar een pand aan de Posweg in Brakel en in 1995 nam Klaas de zaak van zijn vader over. Sinds 2009 is Autobedrijf Klaas Hobo gevestigd op het bedrijventerrein aan de Langekamp.
Na een bewogen jaar, dat in het teken stond van de afwikkeling van de brand en de wederopbouw van het bedrijf, konden Klaas en zijn medewerkers in januari weer terugverhuizen naar de vertrouwde plek. "We zijn enorm geholpen door collega's, buren en klanten", constateert Klaas dankbaar.

www.klaashobo.nl

Tags

klaas hobo,autobedrijf brakel,mercedes benz