bird
zaterdag 20 april | 12.29 uur

Kinderen doen verkeersexamen op de fiets

12-04-2021 11:00
uur
verkeersexamen-1
• De kinderen fietsen een route door Zaltbommel. (Foto: Adobe Stock)

ZALTBOMMEL – Kinderen van de zes basisscholen in de stad Zaltbommel en de dorpen Kerkwijk, Bruchem, Gameren en Nieuwaal laten woensdag 14 april zien of zij veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Ongeveer 360 kinderen leggen op die dag een speciale route af. De start is om 8:45 uur op de parkeerplaats van sporthal De Ring aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. De route wordt aangegeven met VVN routebordjes en geverfde pijlen op de weg.

Fietskeuring
Leerlingen mogen alleen aan het examen meedoen op een fiets die aan de wettelijke eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen over een veilige fiets beschikken is er met medewerking van Politie Zaltbommel en Spel& voorafgaand aan het Praktisch Verkeersexamen een fietskeuring.

Oefenen
In de maand april vindt in bijna heel Nederland het Praktisch Verkeersexamen plaats. Kinderen moeten hun weg van en naar school en naar andere plekken in de buurt veilig af kunnen leggen. Kennis over verkeersregels en veel oefenen in de praktijk is daarvoor essentieel.

Meer kinderen
Gemeente Zaltbommel, het Platform Verkeersouders Zaltbommel en VVN ondersteunen verkeersprojecten van de scholen in Zaltbommel. Zo ook het verkeersexamen voor basisschoolkinderen uit de groepen 7 en/of 8. Dit jaar doen meer kinderen mee aan het Verkeersexamen dan voorgaande jaren. Dat komt doordat het examen vorig jaar vanwege Covid-19 werd geannuleerd. Een aantal scholen maakt dit jaar gebruik van de mogelijkheid om de kinderen die het examen vorig jaar hadden moeten afleggen, dit jaar mee te laten doen.

Theorie
Voorafgaand aan het Praktisch Verkeersexamen wordt het Theoretisch Verkeersexamen afgenomen. De kinderen die hiervoor geslaagd zijn, kunnen aan het praktisch examen meedoen. De route is zorgvuldig uitgezet over een aantal kilometers en komt zoveel mogelijk overeen met de dagelijkse werkelijkheid.

Controleposten
Tijdens de route letten diverse controleposten op onder andere het goed kijken, hand uitsteken, verlenen van voorrang, aangeven van richting en het niet fietsen waar het niet mag.

 

Tags

verkeersexamen