bird
donderdag 28 maart | 13.16 uur

Kerkwijk-trainer Nabil Bouchlal over het coronajaar

03-05-2021 14:40
uur
Door: Martin van Hemert
foto nabil2-1
• Nabil Bouchlal langs de lijn. (foto: aangeleverd)

 

ZALTBOMMEL - De coronacrisis – en dan voornamelijk de bijbehorende maatregelen – is voor hoofdtrainers in het amateurvoetbal een veredelde proeve van bekwaamheid gebleken. Want ga je überhaupt trainingen geven als dat bijvoorbeeld alleen maar met groepjes van vier spelers is toegestaan? En zo ja, hoe?

Die vraag stelt onder andere Kerkwijk-trainer Nabil Bouchlal zichzelf ook. Nadat zijn ploeg op 7 maart de altijd beladen vierdeklasse-derby tegen Well met 1-0 wint, wordt de competitie vanwege de oplaaiende eerste coronagolf per direct stilgelegd. Destijds kan men nog niet bevroeden dat daarmee ook gelijk het seizoen 2019-2020 definitief ten einde is.

Meer trainen
Een onzekere periode breekt aan. Het voetbal ligt – net als tal van andere activiteiten en sporten – geruime tijd stil. Het duurt tot 11 mei totdat contactsporten weer van start mogen gaan. En van die gelegenheid maakt ook Kerkwijk gretig gebruik, vertelt Bouchlal: “We zijn meteen weer gaan trainen en hebben toen doorgetraind tot begin juli. Daarna hebben we een normale voorbereiding kunnen draaien, maar toen het seizoen begon, zat het er na vier competitiewedstrijden alweer op.”

Derde plaats
Die eerste vier duels zijn veelbelovend, want de ploeg van Bouchlal nestelt zich na die wedstrijden op een verdienstelijke derde plaats. “Dat zei wel wat, maar jammer genoeg is dat weer helemaal weggepoetst”, betreurt de Kerkwijk-trainer.

Hoop
Hoe de competitie zou zijn verlopen als deze niet zou zijn stilgelegd, zal echter altijd gissen blijven, want ook het seizoen 2020-2021 wordt niet meer afgemaakt. “In het begin hoop je dan nog dat er een hervatting komt, maar die hoop vervliegt op een gegeven moment ook wel. Dat is natuurlijk heel erg vervelend, voor het tweede seizoen op rij. Ik sta er helemaal achter dat er íets moest gebeuren om het virus tegen te gaan, maar ik vind het wel jammer dat de sport daarbij dusdanig hard is aangepakt. Sporten had in mijn beleving bovenaan het lijstje van versoepelingen moeten staan. Hopelijk gaan we na deze crisis het belang van sporten en bewegen nog meer inzien. Als mensen vitaal zijn en sporten, komt dat altijd de gezondheid ten goede.”

Bezigheidstherapie
Vanwege de competitiestop zit er niet veel anders op voor Bouchlal, dan weer trainingen te gaan geven wanneer dat is toegestaan: in het begin zelfs nog in groepjes van twee personen (‘pure bezigheidstherapie’) en vervolgens in viertallen. En dat dus bij een teamsport, bij een club waar de selectie uit zo’n dertig spelers bestaat. Maar ondanks die beperkingen wordt er - zo goed en zo kwaad als het kan - getraind bij Kerkwijk: in verschillende groepen én in verschillende shifts. “Deze hele coronaperiode heeft ons verplicht om creatief te zijn en er zoveel mogelijk aan te doen om het leuk te houden. Normaal gesproken moet trainen leuk zijn, maar moet er ook gewerkt worden. In zo’n corona-periode is dat evenwicht misschien wel wat anders; je zet meer in op de sfeer in de groep. Want laten we wel zijn: als je naar het gros van de spelers kijkt, is men normaal gesproken alleen maar met de wedstrijden bezig. Dat is het leukste wat er is. Als je het echt alleen met de trainingen moet doen, wordt het lastig om de jongens naar het trainingsveld te krijgen, maar over het algemeen ben ik daar niet ontevreden over.”

Wedstrijdritme
Inmiddels worden er bij Kerkwijk – net als bij tal van andere amateurclubs - weer wél wedstrijden afgewerkt, zij het tussen twee gemengde teams van dezelfde club. “We proberen de laatste weken zoveel mogelijk een echte wedstrijdsituatie te creëren. Dat is goed voor de jongens, daarmee willen we het wedstrijdritme weer terugbrengen in hun systeem. En natuurlijk weet ik ook wel dat een onderlinge wedstrijd anders is dan een competitiewedstrijd, maar ik weet nu wel: ik sta liever op een hele ‘rare manier’ op het veld, dan helemaal niet.”

Martin van Hemert

Tags

nabil bouchlal,vv kerkwijk