bird
donderdag 18 april | 23.37 uur

Kerk met Passie en De Kandelaar samen verder

20-09-2021 11:21
uur
kerkmetpassie-3
• De eerste gezamenlijke bijeenkomst werd gehouden op het plein voor Pand 9. (Foto: Mirelle Dekkers)

ZALTBOMMEL – Volle Evangeliegemeente De Kandelaar en Evangelische Gemeente Bommelerwaard (EGB) Kerk met Passie gaan samen verder in Pand 9. De nieuwe gemeente vierde dat moment tijdens een dienst buiten op de parkeerplaats.

De Kandelaar is al vele jaren een begrip in Zaltbommel. In 1984 werd deze gemeente onder leiding van Johan en Tine Seepma opgericht. De leden van De Kandelaar zochten toen al het contact met andere gelovigen in de Bommelerwaard. Via Stichting Evangelie 2000 ontstonden het interkerkelijk gebedswerk en de eerste Alphacursus in Zaltbommel.

Verschillend
De Evangelische Gemeente Bommelerwaard is een stuk jonger: zij bestaat inmiddels twaalf jaar. De beide gemeentes kenden zo hun verschillen, maar samenwerking er altijd geweest.

Krachten bundelen
“De kluszaterdagen met andere kerken, de Week van Gebed, de Alphacursus… eigenlijk hebben wij altijd verbinding gezocht”, vertelt Hans Bouma van De Kandelaar. “Samen optrekken over kerkmuren heen, dat is zo mooi om te doen. En daarin kwamen we ook steeds de EGB tegen. Maar vanaf 2016 zijn we concreter gaan nadenken over de toekomst. We waren een relatief kleine gemeente, zeker in vergelijking tot de EGB met ruim tweehonderd bezoekers. Als je een kleine gemeente hebt, kun je samen veel oppakken en heb je relatief veel vrijheid. Maar er komt vaak wel veel werk op steeds weer dezelfde mensen neer. Op een zeker moment hebben we het contact met de oudsten van de EGB gezocht. Wanneer je je krachten bundelt, kun je zoveel meer bereiken.”

Overeenkomsten
De vraag of samengaan mogelijk was, kwam voor de EGB als een verrassing. “Maar we hebben die vraag wel meteen serieus opgepakt”, vertelt Leo Lock van EGB. “Er zijn veel overeenkomsten tussen hoe wij ons geloof beleven en in de praktijk brengen, maar ook verschillen. We hebben de tijd genomen om tot een goede keuze te komen. En ja, dat gebeurt door veel gesprekken, maar ook door ervoor te bidden.”

Spannend
Inmiddels is het samengaan een feit. Op startzondag, begin september, kwamen de twee gemeentes voor het eerst als één gezin samen bij Pand 9. En dat is best wel even spannend. Want hoe positief het ook is: vooral de leden van De Kandelaar gaan niet op dezelfde voet verder als ze gewend waren.

Visie
“We hopen dat ze zich thuis zullen voelen bij ons”, aldus Leo Lock. “Ze komen dan wel in onze - misschien wat vastere - structuur terecht, maar ze brengen ook iets moois mee. De Kandelaar heeft altijd zoveel oog gehad voor mensen die het moeilijk hebben, in onze maatschappij. Dat willen we graag vasthouden. Dat is hun kracht, daar kunnen wij van leren. En ook de manier waarop zij hun liefde voor God uiten, is voor ons misschien een mooie eyeopener. Het sluit prachtig aan bij onze visie: ‘Liefde voor God, voor elkaar en voor de mensen om ons heen.”

Een dienst bijwonen kan op zondagmorgen om 10:00 uur in Pand 9 of online via het YouTube-kanaal van Kerk met Passie. Meer informatie over deelname aan een introductiecursus is verkrijgbaar via: post@kerkmetpassie.nl

Tags

kerk met passie,de kandelaar,pand 9