bird
vrijdag 27 januari | 15.34 uur

KBO Maasdriel bruist weer na stille coronaperiode

06-12-2022 12:03
uur
Door: Britta Alink
kbomaasdriel
Vlnr. Pieter Both, Mien van Hezik en Berrie Monster. (Foto: Bommelerwaardgids)

MAASDRIEL - 'Omzien naar Elkaar'. Dat is al jaren het motto van KBO Maasdriel, de club voor vijftigplussers in Maasdriel. Van Open Eettafel tot wandelclub, van gezellige dagjes uit tot wekelijkse koffiemiddag tot fietsen en gymmen. Maar ook praktische hulp bij bijvoorbeeld het aanvragen van de Energietoeslag of andere toeslagen.

Mien van Hezik-Kollenburg (75 jaar) is één van de ruim 750 leden die regelmatig te vinden is bij de activiteiten van de vereniging. Tot haar pensioen runde ze samen met haar man een champignonkwekerij, tegenwoordig woont de geboren Alemse in Kerkdriel en zoekt ze haar gezelligheid onder andere bij de activiteiten van KBO Maasdriel. "Op deze manier blijf ik in contact met mensen", vertelt ze. "Je kunt wel de hele week alleen thuis blijven zitten, maar dat vind ik niks."

750 leden
De bestuursleden Pieter Both (73 jaar) uit Hoenzadriel en Berrie Monster (78 jaar) uit Kerkdriel zien het ledental de laatste jaren iets afnemen naar 750 leden. "We hopen nu vooral dat vijftigplussers zich aanmelden", zegt Pieter. "Zij kunnen ons als vrijwilligers heel goed helpen bij allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld de oudere leden helpen met het aanvragen van toeslagen of het bezorgen van ons informatieblad."

Ziektekostenverzekering
Op dit moment zijn de vrijwilligers van KBO druk met de ziektekostenverzekeringen. De maand december is hét moment om over te stappen, maar veel ouderen hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Vooral als mensen een laag inkomen hebben en niet zo handig met de computer, kunnen ze daardoor veel voordeel mislopen. "Dan weten ze bijvoorbeeld niet dat ze gebruik kunnen maken van de 'gemeentepolis'", licht Berrie toe. "Dat kan heel veel premie schelen."

Open Eettafel
Het lidmaatschap van KBO Maasdriel kost 22,50 euro per jaar. Daarnaast wordt een eigen bijdrage gevraagd voor activiteiten, zoals de kienmiddagen of de uitstapjes. "De Open Eettafel in De Leyenstein heeft tijdens corona helemaal stil gelegen", vertelt Pieter. "Tegenwoordig zitten we elke maand weer goed vol. Meestal zijn er rond de vijftig mensen bij. Aan de speciale Kerst Eettafel doen zelfs honderd mensen mee."

Huiskamer
Elke maandagmiddag is de 'Huiskamer' open. Dan kan iedereen van 13:30 tot 16:30 uur in De Leyenstein terecht voor een kopje koffie of thee en een praatje. "Sommigen leggen een kaartje, anderen doen een spelletje", vertelt Mien, die er meestal bij is. "En het wel en wee van Maasdriel wordt besproken", lacht ze. Pieter en Berrie zijn er vaak ook. Leden kunnen bij de bestuursleden terecht om vragen te stellen. Ook goed bezocht zijn de lezingen. Onlangs nog was een notaris uitgenodigd om te komen vertellen over erfrecht. "Een heel informatieve middag", zegt Berrie.

Uitstapjes
En de uitstapjes, vaak georganiseerd door onder andere June Verkuil, vallen altijd zeer in de smaak. "Soms gaan we een middagje weg met eigen vervoer, soms een hele dag met een bus, zoals naar het Jopie Huismanmuseum", vertelt Mien. "De reis er naar toe is dan al heel gezellig."

Subsidie
De gemeente Maasdriel is blij met de activiteiten van KBO Maasdriel en subsidieert de onderdelen die onder het Sociaal Domein vallen. Ook kan het bestuur regelmatig rekenen op een bijdrage van het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel.

De 'k' van KBO hoeft nieuwe leden niet af te schrikken, benadrukken Pieter en Berrie. Binnen KBO Brabant, waar de afdeling Maasdriel bij aangesloten is, woedt al jaren de discussie over de 'k'. Want hoewel KBO is voortgekomen uit de katholieke traditie van onderlinge solidariteit en zorg voor elkaar heeft de vereniging een groot aantal leden van andere gezindten.

De afdeling Maasdriel heeft een informatieve website: www.kbomaasdriel.nl Meer informatie is ook verkrijgbaar via: 0418-640520 of kbo.maasdriel@gmail.com 

Tags

kbo maasdriel,pieter both