bird
vrijdag 29 maart | 11.20 uur

Kafra Housing moet met nieuw plan komen

08-04-2021 11:50
uur
Door: Britta Alink
zuilichem-8
• Volgens het college is er onvoldoende draagvlak voor het plan aan de Parallelweg. (foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – Kafra Housing moet een nieuw plan maken voor de tijdelijke huisvesting van 150 arbeidsmigranten in Zuilichem. Het college van burgemeester en wethouders geeft de initiatiefnemer hiervoor een maand de tijd.

Begin 2020 diende Kafra Housing bij de gemeente een principeverzoek in om mee te werken aan het plaatsen van mobile homes op een terrein aan de Parallelweg 1. Hier zouden 150 arbeidsmigranten kunnen gaan wonen.

Commotie
In het dorp ontstond grote commotie over de plannen, vooral omdat op het terrein van de Heeren van Suylighem ook al huisvesting komt voor 150 arbeidsmigranten.

750 meter
Het college heeft het initiatiefvoorstel van Kafra Housing negatief beoordeeld omdat niet wordt voldaan aan ‘het afstandscriterium van 750 meter’. Dat schrijft het college in een vertrouwelijke informatienota aan de gemeenteraad. De vertrouwelijkheid is deze week opgeheven.

In het beleid rond huisvesting van arbeidsmigranten staat dat twee locaties voor huisvesting minstens 750 meter van elkaar af moeten liggen. De beoogde locatie aan de Paralleleweg 1 en de locatie Heeren van Suylighem liggen op 720 meter van elkaar.

Verkeer
Het tweede argument om het verzoek af te wijzen heeft te maken met de ontsluiting van de Parallelweg. “De beoogde ontwikkeling leidt naar verwachting tot meer dan 263 extra verkeersbewegingen per etmaal”, schrijft het college. “Dit bestemmingsverkeer moet over de hele lengte van circa 980 meter over de Parallelweg met een breedte van circa 3 meter. Dit betekent dat tegenliggers elkaar niet kunnen passeren en fietsers en gemotoriseerd verkeer elkaar niet tot nauwelijks kunnen passeren.”

Verder ontbreekt het volgens het college aan een ‘deugdelijke analyse wat de gevolgen van de beoogde ontwikkeling op de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden zijn’.

Draagvlak
Daarnaast is volgens het college uit de informatiebijeenkomst van 9 maart gebleken dat er ‘onvoldoende c.q. geen draagvlak bestaat voor deze ontwikkeling.

Oplossing
De gemeente heeft Kafra Housing inmiddels telefonisch op de hoogte gebracht van de beslissing. “Tijdens dat telefoongesprek gaf initiatiefnemer aan bereid te zijn om ten aanzien van deze punten te kijken naar realistische en maatschappelijk aanvaardbare oplossingsrichtingen en het plan hierop aan te passen.”

 

 

Tags

kafra housing,arbeidsmigranten zuilichem