bird
vrijdag 29 maart | 12.48 uur

Jubileumviering in Ammerzodense Willibrorduskerk

17-05-2023 10:00
uur
Door: Martin van Hemert
150523_kerkAmmerzodenverwoest
De verwoeste Willibrorduskerk in Ammerzoden werd begin jaren '50 herbouwd. Foto: aangeleverd

AMMERZODEN - Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de Willibrorduskerk in Ammerzoden is ingezegend. Om dit te gedenken, wordt er een plechtige Mis opgedragen.

Op zaterdag 11 november 1944 bliezen de Duitse bezetters de toren van de Ammerzodense Willibrorduskerk op. Dat deden ze omdat de toren een baken zou zijn voor de geallieerden. Deze wandaad was de eerste van alle vergrijpen die de Duitse ‘Sprengcommando's' in de Bommelerwaard uitvoerden.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Na de verplichte evacuatie troffen de Ammerzodenaren een totaal verwoeste kerk aan. In 1952 kwam er toestemming om de kerk te herbouwen, waarna de bouwers in juni 1953 gereed. Het gebouw werd daarna plechtig door de bisschop van 's-Hertogenbosch ingewijd. Dat is nu zeventig jaar geleden en daarom wordt op zondag 21 mei om 10:30 uur een plechtige Mis opgedragen. De voorgangers zijn pater Bertus Bus en oud-pastoor Ben van Bronkhorst.

Tentoonstelling
Een gelegenheidskoor onder leiding van Gemmy Fraaije en Arie Nettenbreijers zal de zang verzorgen. Fanfare Sint Caecilia geeft ook acte de présence. Er is een tentoonstelling gemaakt over de bouw en de inzegening van het gebouw. De Contactgroep en het Pastorieteam nodigt iedereen uit om deze morgen naar de kerk te komen, zoals alle (oud)-vrijwilligers en (oud)-medewerkers. Ook dopelingen, communicanten en vormelingen zijn welkom. Na de mis is er koffie met een warm worstenbroodje.

Om 12:15 uur verzorgt het Ammerzodense Mannenkoor ‘Il Favorito' een optreden.

Tags

Ammerzoden,Willibrorduskerk