bird
woensdag 12 augustus | 17.05 uur

Jubileumfeest Beestenboel uitgesteld tot volgend jaar

08-07-2020 08:50
uur
Door: Britta Alink
beestenboel-2
• Vlnr: Voorzitter Edward Neuteboom, Dorien Werps en Cintia Stekelenburg. (foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL – Kinderboerderij De Beestenboel zou op 6 juni het 15-jarig jubileum vieren met een groot feest. Dat is vanwege corona uitgesteld naar volgend voorjaar.

Wel is een mooi jubileumboekje gepresenteerd, dat is verspreid onder vrijwilligers, sponsors en bewoners. “Het gaat goed met de kinderboerderij”, constateren bestuurslid Dorien Werps en secretaris Cintia Stekelenburg. De Beestenboel is in vijftien jaar tijd een begrip geworden in Zaltbommel en omstreken.

Landgeit Dotje
Toen de kinderboerderij aan de Kazemat in Zaltbommel in 2005 werd geopend waren er kippen, geiten, cavia’s, konijnen en schapen en de Nederlandse landgeit Dotje.

Mini-ezel Buttercup
In de loop der jaren zijn er veel dieren bijgekomen, zoals de pauw, kalkoenen, Kune Kune varken Moos en mini-ezel Buttercup, die de respectabele leeftijd van 27 jaar heeft. Daarnaast zijn er dwerggeiten en Clun Forest schapen.

Coronatijd
In de coronatijd moest ook De Beestenboel het dagelijks reilen en zeilen anders organiseren. Normaal gesproken werken cliënten van De Harmonika (mensen met een verstandelijke beperking) drie dagen in de week op de kinderboerderij.

Vrijwilligers
Leerlingen van praktijkschool De Brug verzorgen de dieren twee dagen per week. “Zij konden vanwege corona niet meer komen”, vertelt Dorien. “Gelukkig waren er vrijwilligers die wel diensten konden overnemen.

Nog niet geopend
Cliënten van De Harmonika zijn inmiddels weer begonnen, maar nog niet allemaal. “Wie afhankelijk is van taxivervoer, kan nog niet komen”, zeggen Cintia en Dorien. De kinderboerderij is nog niet geopend voor publiek.

Toezicht houden
Er is maar één ingang, die het moeilijk maakt om mensen ‘coronaproof’ naar binnen te laten of er weer uit te laten gaan. “Bovendien zouden de dieren besmet kunnen raken, daar is nog veel onduidelijk over”, zegt Dorien. “Een ander probleem is dat we niet altijd voldoende vrijwilligers hebben om toezicht te houden als er bezoekers komen.” Als alles goed gaat, wil De Beestenboel in augustus weer open gaan voor publiek.

Financieel
Financieel gaat het goed met de kinderboerderij. De jaarlijkse collecte levert rond de 2000 euro op, daarnaast verdienen de vrijwilligers geld met het ophalen van oud papier en met het opruimen van zwerfvuil voor het project Schone Kernen. Verder is er een adoptieplan en zijn er soms acties van onder andere scholen. Met die inkomsten kan het bestuur de dieren de zorg bieden, die ze nodig hebben en het onderhoud op peil houden.

Nieuw keukenblokje
Zo is onlangs het beheerdershuisje opgeknapt. “We zouden daar alleen nog graag een nieuw keukenblokje in willen hebben”, zegt Cintia. “We hopen daar een sponsor voor te vinden.”

Het jubileumboekje is ook online te lezen op: www.kinderboerderijzaltbommel.nl

Tags

kinderboerderij Beestenboel,De Beestenboel,Dorien Werps,Cintia Stekelenburg

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2