bird
zaterdag 20 april | 03.15 uur

Is waterstof haalbaar voor de binnenstad?

10-03-2021 08:45
uur
binnenstad2
• Het gebruik van warmtepompen ligt minder voor de hand in de binnenstad, maar waterstof kan misschien wel. (archieffoto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – In Zaltbommel is een ‘energiekring’ aan de slag met de vraag of een waterstof-duurzaamheidsproject haalbaar is voor de binnenstad.

De gemeente faciliteert inwoners die over willen schakelen naar duurzame energie en inwoners denken mee in ‘energiekringen’.

Warmtepompen
Zonnepanelen op het dak, windmolens langs de snelweg; het zijn inmiddels bijna geen alternatieve energiebronnen meer te noemen, zo vertrouwd zijn we er al mee. Dat geldt nog niet voor waterstof. “Toch lijkt het gebruik van waterstof in bepaalde gevallen een mogelijke duurzame optie om van het huidige aardgas af te kunnen”, meldt de gemeente Zaltbommel. “Zoals in oude binnensteden waar het gebruik van warmtepompen minder voor de hand ligt.”

Voor- en nadelen
De energiekring Waterstof buigt zich de komende tijd over de voor- en nadelen en de impact. En gaat aan de slag met vragen zoals: ‘Kun je als gemeente zelf waterstof opwekken, moet je waterstof importeren of wordt het via het bestaande gasnetwerk door energieleveranciers geleverd?’ Kortom: wat zijn de mogelijkheden en wenselijkheden voor de binnenstad van Zaltbommel.

De gemeente kent al verschillende energiekringen, die actief meedenken en input leveren voor het beleid.

Kees Metz
Kees Metz is voorzitter van de energiekring Waterstof. “We streven ernaar nog voor de zomer of direct daarna met een notitie voor de gemeenteraad te komen”, zegt hij.

Tags

waterstof zaltbommel,energiekring waterstof