bird
donderdag 25 april | 03.09 uur

Inwoners Ammerzoden en Well willen geen windturbines

08-10-2021 17:23
uur
Door: Dominik Morawiak
IMG_3314-1
• V.l.n.r.: René van Domburg, Anjo van Hemert en Barbara Maissan. Foto: Dominik Morawiak

AMMERZODEN/WELL - Vier windturbines met een tiphoogte van 210 tot 260 meter. Energiebedrijf RWE wil zo’n windpark realiseren in de Gelderse Waard, het open gebied aan de Maas in de gemeente Heusden dat grenst aan Well en Ammerzoden.

De inwoners van deze dorpen zijn niet blij met dat plan. Zij hebben de stichting Tegenwind Well Ammerzoden opgericht. Samen willen ze de komst van de windturbines tegenhouden.

Het is mei dit jaar wanneer de dorpsbewoners erachter komen dat RWE het principeverzoek bij de gemeente Heusden heeft ingediend om vier windturbines aan de overkant van de rivier te plaatsen. “Niemand wist er iets van. Ook de buren aan de overkant - Bokhoven en Hedikhuizen - schrokken zich een hoedje”, vertelt Anjo van Hemert van stichting Tegenwind Well Ammerzoden. Van Hemert woont aan de dijk in Well en krijgt in de toekomst mogelijk uitzicht op de turbines van 240 meter hoog. “Het is hier een stiltegebied met natuur en landschap. Met de stichting willen wij mensen bewust maken van wat er kan komen.”

Posters
De afgelopen tijd is de groep flink bezig geweest om de inwoners op de hoogte te brengen van de plannen. Er is een Facebookgroep opgericht, in de dorpen heeft een LED-wagen gestaan en de stichting bracht bezoekjes om uitleg te geven. Achter steeds meer ramen in de dorpen hangen posters van Tegenwind waarop een werkelijke weergave van de windturbines wordt getoond in vergelijking met de kerktorens en de schoorsteen van de steenfabriek aan de overkant.

(Tekst loopt door onder de foto's)

De dorpsbewoners maken zich zorgen over negatieve gevolgen voor de natuur aan de Maas, de landschapsvervuiling, maar ook over de geluidsoverlast en de daarmee gepaard gaande gezondheidseffecten. “Het geluid draagt heel ver over het water. Bij een windturbine klinkt het als beginnend onweer en dat blijft zo dag en nacht. Dat wil je toch niet horen?”, vraagt René van Domburg zich af, inwoner van Ammerzoden die ook betrokken is bij de stichting.

Verhuizen
Hij benadrukt dat er bijvoorbeeld in Duitsland een veel strengere afstandsnorm geldt tussen windturbines en woningen van tien maal de tiphoogte. Ook Barbara Maissan deelt haar verhaal. Zij is vijf jaar geleden uit het Groene Hart naar Well verhuisd om de rust op te zoeken. “Vanaf half vijf ’s ochtends kwam er elke minuut een vliegtuig over en dat trok ik niet. Als die windturbines hier komen, is er dan nog ergens een plek in Nederland waar ik naartoe kan verhuizen?”

Onderzoek
RWE zegt in zijn principeverzoek dat er binnen de geluidscontouren van de windturbines geen woningen staan en dat er buiten de contouren geen geluidsnorm wordt overschreden. Het energiebedrijf laat aan de Bommelerwaardgids weten iedereen die geïnteresseerd is te willen uitnodigen om een van zijn windparken te bezoeken. “Op deze manier kan zelf worden waargenomen hoe het geluid wordt ervaren.”

Het bedrijf heeft daarnaast een eerste ecologische analyse gedaan. “Hieruit volgt dat er geen schadelijke gevolgen voor de natuur aan de Maas worden verwacht. Er zal nog nader onderzoek op locatie plaatsvinden naar het gebiedsgebruik, waarbij ook vliegbewegingen van vleermuizen en vogels nauwkeurig in kaart worden gebracht. Deze informatie is nodig om een definitieve toetsing in de vergunningsfase te maken”, zegt een woordvoerder van RWE.

Meedenken
Tegenwind Well Ammerzoden blijft in dialoog met de gemeente Heusden om die te overtuigen dat de locatie aan de Maas geen geschikte locatie is voor het windpark. Van Hemert: "Wij willen graag meedenken over alternatieven. De gemeente Sint-Michielsgestel zet de komende jaren bijvoorbeeld vol in op zonnepanelen. Wij zijn niet tegen de groene energie, maar wel tegen de windturbines op land. En zeker in dit gebied.”

Dominik Morawiak

Tags

Tegenwind,windmolens