bird
woensdag 24 april | 00.11 uur

Incontinentie- en luiermateriaal apart inzamelen

05-05-2021 16:26
uur
Door: Marlou van Dijk
carbage
Incontinentie en luiermateriaal apart inzamelen om duurzaam te kunnen verwerken

MAASDRIEL – In 2022 wil de gemeente speciale semi-ondergrondse verzamelcontainers plaatsen om incontinentie en luiermateriaal tegen een lager tarief apart in te zamelen.

Gescheiden inzamelen
Wethouder Erik van Hoften vertelt dat het college aan de raad wil voorstellen om per 1-1-2022 te starten met het gescheiden inzamelen van incontinentie en luiermateriaal. De Avri zal deze materialen dan duurzaam laten verwerken bij ARN B.V. uit Weurt.

12 containers
Inwoners kunnen bij twaalf semi-ondergrondse verzamelcontainers het materiaal wegbrengen. In elke kern van de gemeente komt er één container en in Kerkdriel zullen er twee geplaatst worden. Voor het storten van het materiaal in een 30 liter zak wordt per keer een vergoeding voor de verwerkingskosten in rekening gebracht van € 0.50. De helft van het tarief van het storten van restafval dat € 1.00 kost.

VANG gemeente
“Momenteel bevinden babyluiers en incontinentiemateriaal zich nog tussen het restafval en worden verbrand. De gemeente Maasdriel is een ‘VANG gemeente’, dat betekent dat ‘Van Afval Naar Grondstof’ centraal staat bij het afvalverwerkingsbeleid. Het duurzaam scheiden van incontinentie- en luiermateriaal om er een grondstof van te maken past binnen dit beleid”, vertelt Wethouder Erik van Hoften.

Biogas
Het Waterschap Rivierenland zal samen in een nieuw initiatief met afvalverwerker ARN en Elsinga Beleidsplanning incontinentie- en luiermateriaal duurzaam en innovatief recyclen. Het resultaat is minder afval en meer energie. De ingezamelde luiers en het incontinentiemateriaal worden met hogedruk stoom behandeld en vervolgens gescheiden in een kunststoffractie en de ‘luierinhoud’. Kunststoffabrikanten hebben voor de teruggewonnen kunststof veel belangstelling. Na het afscheiden van de kunststof verwerkt Waterschap Rivierenland de luierinhoud in haar slibgistingsinstallatie. De luierinhoud laat zich samen met rioolwaterslib prima vergisten, zodat daaruit biogas gewonnen kan worden. De website van Waterschap Rivierenland vermeldt dat er op deze manier een 25% hogere biogasopbrengst ontstaat en minder af te voeren slib.

Tags

maasdriel,Incontinentie- en luiermateriaal,babyluiers,afvalverwerken