bird
zaterdag 20 april | 08.14 uur

Huisartsen en apotheker eind dit jaar naar Gelre’s End

16-02-2021 16:10
uur
Door: Andre Bijl
huisarts-5
Foto: Adobe Stock

HEDEL - De huisartsenpraktijk in Hedel en de apotheek in Ammerzoden verhuizen eind dit jaar al naar dorpshuis Gelre’s End in Hedel. Vorige week stelde de raad voor de uitbreiding en renovatie van het ontmoetingscentrum aan de Molendijk 810.000 euro beschikbaar.

Het is de bedoeling dat de bouwactiviteiten in april van start gaan en de nieuwe gebruikers eind 2021 naar hun nieuwe onderkomen verhuizen.

De gemeente Maasdriel voert al enige tijd overleg met de huisartsen in Hedel over een nieuwe huisvesting van de huisartsenpraktijk. De praktijk heeft te maken met een groeiend aantal patiënten, waardoor op korte termijn een derde huisarts tot de maatschap toetreedt en ook het aantal assistenten wordt uitgebreid.

Apotheek
Uitbreiding op de huidige locatie aan de Dreef is niet mogelijk, de woningstichting heeft geen andere ruimte beschikbaar, waarna Gelre’s End in beeld kwam. Omdat ook de apotheek uit Ammerzoden aan het eind van dit jaar moet vertrekken uit de huidige locatie, haakte de apotheker aan bij de plannenmakerij voor Gelre’s End. Overleg tussen huisartsen, apotheker en het bestuur van het Dorpshuis leidden tot afspraken over de aanpassing en indeling van Gelre’s End en de huurprijs.

Bovendien krijgen huisartsen en apotheker de kans om over tien jaar aan te haken bij eventuele nieuwe (bouw)ontwikkelingen in het dorp.

Groot probleem
Alle fracties gingen akkoord met het voorstel. CDA-er Robert Dekkers stelde vast dat het de oplossing betekent voor een groot probleem in Hedel. “Door de groei van het aantal patiënten is de huisartsenpraktijk te klein gehuisvest. Dat is het gevolg van de positieve ontwikkelingen – zoals woningbouw – die in Hedel al enkele jaren plaatsvinden. Dergelijke ontwikkelingen kunnen ook knelpunten veroorzaken. Daarom ben ik blij met dit voorstel. Het betekent een enorme impuls voor Hedel.” Dekkers wees erop dat inwoners zich zorgen maken over het verdwijnen van de apotheek in Ammerzoden. “Fijn dat wethouder Sörensen het initiatief heeft genomen om in gesprek te gaan met de apotheker om alsnog een plek te realiseren waar de inwoners van Ammerzoden hun medicijnen af kunnen halen.”

Toekomstbestendig
Andere fracties sloten zich aan bij deze loftuitingen. “Dit is goed nieuws voor Hedel. De huisartsen kunnen uitbreiden en gaan aan de slag in een meer geschikte omgeving en het dorpshuis wordt zo meer toekomstbestendig”, aldus Tom van Engelen (D66). Ook hij hoopt dat er voor de inwoners van Ammerzoden een goede oplossing wordt gevonden.

Verenigingen
Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks) stelde vast dat dit plan een aanzet is om zorgfuncties bij elkaar te brengen. Hij begreep de aandacht voor de zorgen in Ammerzoden. “Het is goed dat er met de apotheker gesproken wordt, maar voor ons is het geen punt van afweging. Wij gaan daar niet over.” Verder vroeg Van Drunen zich af of de activiteiten van alle verenigingen straks passen in het verbouwde dorpshuis. “Ik hoop dat dat goed geregeld wordt. Dat voorkomt een hoop heisa.”

Uitstekend plan
VVD-er Hans van der Zalm zat met dezelfde vraag. “Voor Hedel is dit een uitstekend plan, jammer dat sommige randzaken niet beter geregeld zijn.” Daarmee doelde hij ook op de apotheek in Ammerzoden. “Daar gaan we misschien niet over, maar de inwoners van die kern worden wel de dupe van deze ontwikkeling.”

Thuisbezorgd
Volgens SSM-leider Bart de Leeuw maakt Van der Zalm zich ten onrechte zorgen. “We moeten de zorgen niet groter maken dan ze zijn. Mensen die dat niet kunnen, hoeven niet de straat op om hun medicijnen op te halen. Zonodig worden ze thuisbezorgd.”

Afhaalpunt
Wethouder Erik van Hoften bevestigde dat er gesproken wordt over een afhaalpunt van medicijnen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het met de voorziening voor Ammerzoden, Wordragen en Slijkwell in orde komt.” Van Hoften gaat ervan uit dat de verenigingen met Gelre’s End goede afspraken maken voor het toekomstig gebruik. “De gesprekken lopen goed. Natuurlijk verandert er wat. Hier en daar moeten we schuiven met de ruimte, maar ik verwacht dat er voor alle verenigingen voldoende plaats is en iedereen gewoon gebruik blijft maken van het dorpshuis.” 

Tags

huisarts hedel,gelre's end,apotheek ammerzoden