bird
woensdag 24 april | 05.38 uur

Hugo de Grootjaar feestelijk ingeluid

22-03-2021 17:10
uur
hugodegrootjaar-1
• Op Loevestein is o.a. een bijzondere expositie te zien. (Foto: Mike Bink)

POEDEROIJEN – Op Slot Loevestein is maandag het Hugo de Grootjaar van start gegaan. Het is op die dag exact 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in een boekenkist uit het slot ontsnapte.

Speciaal ter ere van het jubileum van Hugo’s ontsnapping is een video gemaakt waarin te zien is hoe een dergelijke ontsnapping anno 2021 er uit zou zien. Het filmpje laat zien hoe Hugo met zijn vrouw Maria plannen maakte en hoe hij hulp kreeg van zijn dienstmeisje Elsje.

Expositie
Tijdens het Hugo de Grootjaar is op Loevestein de expositie ‘400 jaar Hugo de Groot’ te zien. Hierin zijn niet alleen zijn cel en de boekenkist te zien, maar wandleen bezoekers letterlijk door een universum van gedachten.

André Kuipers
Experts zoals astronaut André Kuipers, theoloog des vaderlands Almatine Leene en coördinator humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis Tessa Beelo belichten actuele kwesties zoals ‘Van wie is Mars’ en ‘Bestaat er een rechtvaardige oorlog?’

Gedachtengoed
Hoofd Museale Zaken Annabel Dijkema: “In de expositie staan we niet alleen stil bij de ontsnapping, maar vooral bij wie Hugo de Groot was en bij zijn gedachtengoed. Gedachten zijn vrij, die kun je niet opsluiten. Ook Hugo de Groot liet zijn gedachten niet opsluiten en schreef vele bekende werken in zijn tijd op Loevestein.”

Rechtstaat
Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, vervult de rol van ambassadeur voor het Hugo de Grootjaar. Daarmee onderstreept zij de betekenis van Hugo de Groot voor de rechtstaat van vandaag.  “Hij was een knappe en bevlogen denker vol ideeën die bouwden aan een rechtssysteem met oog voor behoeften van mensen en voor de tijdgeest. Zijn werk bevat ook voor onze tijd tal van ideeën en aanknopingspunten om verdraagzaamheid en rechtvaardigheid in de leefsituatie van mensen te bevorderen.”

Speciaal ter ere van het Hugo de Grootjaar is een postzegel uitgebracht.

Doek A2
Op het gemeentekantoor van Zaltbommel, aan de kant van de A2, is een enorm doek opgehangen ter ere van het Hugo de Grootjaar. Daar heeft de gemeente Zaltbommel een filmpje van op youtube gezet.

 

 

Tags

hugo de groot,slot loevestein,hugo de grootjaar