bird
dinsdag 16 april | 16.20 uur

Hospice De Samaritaan krijgt vorm

14-10-2020 16:15
uur
Door: Britta Alink
Entree-2
• De buitenkant komt er zo uit te zien. (foto: aangeleverd)

ZALTBOMMEL - Hospice De Samaritaan Bommelerwaard hoopt begin 2022 de deuren te kunnen openen in een gloednieuw gebouw aan de Beersteeg. De bouw gaat waarschijnlijk eind mei 2021 van start.

Een kleine tien jaar geleden werden de eerste plannen voor een hospice in de Bommelerwaard geopperd door onder andere Cees Haverhals.

1,5 miljoen euro
Vele jaren van lobbyen, geld inzamelen, zoektochten naar grond volgden. En stapje voor stapje werd de benodigde 1,5 miljoen euro (bijna) ingezameld.

FresJo
Het jonge architectenbureau FresJo uit Den Bosch maakte een fris, modern én stijlvol ontwerp dat prima past op de locatie aan de Beersteeg, pal naast natuurgebiedje de Kloosterwiel.

Vier appartementen
In het hospice komen vier appartementen voor mensen, die hun laatste levensfase komen afsluiten. De appartementen zijn ruim 40 vierkante meter groot, hebben elk een woonkamer met keukenblok, een slaapkamer, een badkamer en een eigen terras.

In het duurzame gebouw zijn verder een gemeenschappelijke woonkamer, een kantoor, een wasruimte en een logeerkamer.

Aanwinst
Vice-voorzitter Ronald Groen en de overige bestuursleden van De Samaritaan zijn erg tevreden over het ontwerp. "Dit hospice wordt echt een aanwinst van het sociale pakket in de Bommelerwaard", aldus Groen.

Veel bedrijven in de regio hebben hun medewerking al toegezegd, soms door geld te doneren, soms door tegen kostprijs hun diensten te leveren. Zo zorgt projectinrichter Lensen voor het interieurplan en wil graag een bijdrage leveren aan de totstandkoming van het interieur.

Sponsoren
Voor andere onderdelen, zoals bijvoorbeeld de keukens en de aanleg van groen rondom het gebouw, hoopt het bestuur op weer andere sponsoren.

Vrijwilligers
De Samaritaan krijgt twee betaalde krachten in dienst, er komen zo'n zestig vrijwilligers, die als gastvrouwen en -heren gaan optreden. De nachtzorg wordt uitgevoerd professionals en de medische verzorging blijft in handen van de huisarts van de gast zelf, verpleegkundigen en paramedici.

Het hospice richt zich op het in stand houden van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor de gasten, zodat zij rustig en waardig kunnen sterven.

De Samaritaan is bedoeld voor alle (familieleden van) inwoners van de Bommelerwaard.

50.000 euro per jaar
Het grootste deel van de financiën voor de bouw is rond. "Maar daar bovenop is 50.000 euro per jaar nodig", zegt Groen. "Daar zetten de 'Vrienden van' zich voor in."

Britta Alink

Tags

hospice bommelerwaard,de samaritaan bommelerwaard