bird
donderdag 28 maart | 16.39 uur

Hospice De Samaritaan heeft rond de honderd vrijwilligers nodig

14-06-2022 15:00
uur
Door: Britta Alink
hospice-1
Wim Bijkerk (l) en Esther Boer op de bouwplaats van het hospice aan de Beersteeg. (foto: Mariska van Brakel)

ZALTBOMMEL - Nu de bouw van hospice De Samaritaan aan de Beersteeg in Zaltbommel is gestart, is de tijd aangebroken om vrijwilligers te werven. De twee coördinatoren Wim Bijkerk en Esther Boer denken rond de honderd mensen nodig te hebben.

Wassen, strijken, koken, een praatje maken, helpen bij de zorg, bezoek ontvangen, de administratie bijhouden, in de tuin werken, kleine klusjes uitvoeren, ramen lappen, stofzuigen, een bloemetje in de vaas zetten. Of even naar de markt om een zoute haring te halen voor een van gasten.

Vier gasten
Het hospice biedt vanaf januari 2023 ruimte aan vier gasten, die daar de laatste fase van hun leven doorbrengen. Zij hebben ieder hun eigen kamer, met keukenblokje, een eigen badkamer en een terras. "We zoeken vrijwilligers, mannen en vrouwen, die elke week ongeveer vier uur inzetbaar zijn", lichten Wim en Esther toe. "De vrijwilligers hoeven geen zorgachtergrond te hebben. De gasten nemen hun eigen huisarts en thuiszorg mee naar het hospice." Vrijwilligers zijn tussen zeven uur 's ochtends en elf uur 's avonds aanwezig, hun diensten duren maximaal vier uur. 's Nachts is er een professional van Sante aanwezig voor de gasten. 

Met heel veel liefde
In het hospice komt een woonkeuken waar een grote eettafel in past. "We vinden het belangrijk dat er elke dag vers gekookt wordt", vertelt Esther, die van huis uit verpleegkundige is en docent verpleegkunde. "Daarbij speelt de wens van de gast de grootste rol. Wat kan en wil hij of zij nog eten. Misschien is dat alleen een bordje havermoutpap. Als dat zo is dan willen we dat dat bordje met heel veel liefde bereid wordt en dat het echt lekker is."

Zonder oordelen
"De belangrijkste eigenschap van vrijwilligers in een hospice is dat ze aandacht hebben voor de gasten en dat ze goed kunnen luisteren zonder te oordelen", zegt Wim, die net als Esther verpleegkundige is. "Ze moeten op hun handen kunnen zitten. Want waar in een verpleeghuis of ziekenhuis altijd heel veel moet, hoeft er in het hospice niets. Het eten hoeft niet perse goed of gezond te zijn, zolang het maar lekker is. Onze gasten zijn mensen die op korte termijn overlijden, hier hoeven ze alleen nog maar dingen te doen die ze zelf willen."

Maandag 27 juni is er een informatieavond over het vrijwilligerswerk, aanvang 19:30 uur in Het Anker aan de Vergtweg. Aanmelden als vrijwilliger kan al via de website:
www.hospicedesamaritaan.nl

Britta Alink

Tags

de samaritaan,wim bijkerk,esther boer