bird
zaterdag 20 april | 02.20 uur

Het leven in de Bommelerwaard verteld door drie generaties

01-09-2022 12:06
uur
Door: Britta Alink
010922_TruusvanVugt
Truus van Vugt hangt een poster op bij Tourist Info op de Markt. Foto: Tido Mureddu

BOMMELERWAARD - Quik, Jonkers, Verhoeks. Het zijn drie achternamen die veel voorkomen in Zaltbommel en Maasdriel. Truus van Vugt-Quik schreef een boek over het leven in de Bommelerwaard, verteld door drie generaties, door de ogen van haar eigen voorouders.

Truus is in Hedel geboren op 20 januari 1955 als dochter van Nellie en Christ Quik. Achttien dagen later overleed haar grootmoeder, Machielia Jonkers-Verhoeks. "Machielia was een vreemde vrouw", vertelt Truus. "Er was altijd iets met haar aan de hand. Ze heeft in Bruchem gewoond en werd daar door haar gedrag zelfs de kerk uitgezet."

Opstandig
De moeder van Truus vertelde haar dertien kinderen vaak over hun grootmoeder. "Want ondanks alles wat gebeurd was, hield zij veel van haar moeder, mijn oma", zegt Truus, die opgroeide in een gezin van dertien kinderen in de Korenstraat in Hedel. "Ik had het niet zo naar mijn zin in het dorp", vertelde ze. "Ik moest al vrij jong meehelpen in de huishouding en was nogal opstandig. Toen ik 17 jaar was heeft mijn vader voor mij gesolliciteerd bij het protestantse ziekenhuis in Den Bosch. Daar ben ik toen onder protest gaan werken."

(Tekst loopt door onder de foto's)

 

Aan de ene kant voelde ze zich vrij, aan de andere kant was het heel moeilijk. Ze had kost en inwoning en een heel klein beetje geld. "Ik moest mezelf zien te redden", weet ze nog goed. Toen ze haar man leerde kennen settelde het paar zich in Den Bosch. Na de geboorte van hun eerste kind verhuisden ze in 1981 naar haar geboortedorp, maar toen de kinderen in de puberteit kwamen, gingen ze van Hedel weer terug naar de stad, waar Truus en haar man nu nog steeds wonen.

Eigen beheer
Truus heeft haar hele leven gewerkt en begon zo'n 25 jaar geleden in haar vrije tijd met het uitzoeken van het verleden van haar grootouders. Toen ze vorig jaar met pensioen ging, besloot ze er een boek over te schrijven. Ze wilde haar boek in eigen beheer uitgeven en om dat te kunnen bekostigen besloot ze haar eigen bedrijf te beginnen en ging ze al snel weer aan de slag als facilitair manager in de gehandicaptenzorg. Daardoor kon ze Pulles & Pulles in Waalwijk inhuren om haar droom te laten uitkomen. 

Regionaal Archief
Vele uren bracht ze door in het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel. "Daar ben ik heel goed geholpen en ik heb daar ontzettend veel informatie gevonden", vertelt ze. "Zo werd door het Armenfonds precies bijgehouden wat mijn grootmoeder Machielia in ontvangst genomen heeft." Ook over de ouders van Machielia, Jantje van Leerdam en Antonie Verhoeks, heeft Truus veel informatie gevonden. En over Machielia's echtgenoot Gerrit Jan Jonkers, de grootvader van Truus. Samen met eindredacteur Jules Pulles heeft ze alle gegevens verwerkt in een goed lopend verhaal. Het boek telt ruim honderdvijftig pagina's. Het verhaal begint in 1861 en eindigt met de evacuatie tijdens het hoogwater in 1995. Het boek wordt afgesloten met een prachtige fotoreportage met foto's van de Bommelerwaard zoals die er nu uitziet. 'Leven in de Bommelerwaard' leest als een familieroman. "Ik ben in de hoofden van mijn voorouders gekropen", zegt Truus.

Truus regelt zelf de distributie van haar boek 'De Bommelerwaard'. Op donderdag 1 september richt ze een kraam in op de Braderie in Zaltbommel. Het boek kost 29,95 euro en is na 1 september te koop in Zaltbommel bij Tourist Info en Bruna, in Kerkdriel bij De Readshop en Primera, in Ammerzoden bij Primera, in Hedel bij Boekhandel Blz. en in Poederoijen bij De Boekenplank.

Tags

Leven in de Bommelerwaard,Truus van Vugt-Quik