bird
vrijdag 26 april | 03.29 uur

Het JuniorTechLab is méér dan een uitstapje naar een technische omgeving

25-01-2023 09:32
uur
Door: Marlou van Dijk
techlab
TechLab innovators Frédérique van Kessel en Kelly Cossu.

Zaltbommel - Sterk techniekonderwijs is de laatste jaren een landelijk thema geworden en kent een subsidieregeling. Vanuit deze subsidieregeling heeft het Cambium College De Waard vorig jaar het JuniorTechLab opgezet. Jeroen Van Roosmalen zorgt als projectleider techniek binnen de school voor de vertaling van deze subsidieregeling, daarnaast is hij ook teamleider VMBO BB &KB op het Cambium College.

TechLab
Het TechLab is volgens Jeroen echt wel een pareltje uit de subsidieregeling. Het TechLab wordt aangedreven door de TechLab innovators Kelly Cossu en Frédérique van Kessel. Ze ontwikkelen opdrachten en begeleiden leerlingen uit het basisonderwijs tijdens hun bezoek aan De Waard. “Het TechLab is voor leerlingen van groep zeven en acht”, vertelt Kelly. “In de regio kunnen 37 scholen gebruik maken van ons TechLab. Zij kunnen langskomen met hun klas om hier van alles rondom de zeven werelden van techniek te leren en te ervaren.” Jeroen vult aan: “Dat is een onderdeel van het lesprogramma dat op de basisschool zou moeten worden gegeven. Veel basisscholen komen hier niet aan toe vanwege tijdgebrek, onvoldoende kennis of materiaal en te weinig ruimte.” Dan kunnen basisscholen zich aanmelden via de website. Kelly of Frédérique neemt contact met hen op en maakt een afspraak om met groep zeven en acht langs te komen in het TechLab. Sommige scholen komen een enkele keer, andere scholen komen regelmatig en plannen dit structureel in.

Technische omgeving
“De doelstelling van het Junior TechLab is dat het méér dan een uitstapje naar een technische omgeving is”, legt Jeroen uit. “Het borduurt verder op het programma wetenschap en technologie van de basisscholen. We willen bij leerlingen ook de interesse voor techniek aanwakkeren, ongeacht hun uitstroomniveau naar het voortgezet onderwijs, want de vraag naar technische mensen is groter dan ooit. We verzorgen eigenlijk een stukje onderwijs voor het basisonderwijs. De opdrachten van het TechLab worden voor alle niveaus gemaakt, zodat er voor elk kind iets bijzit om uit te kunnen voeren.” Opdrachten ontwikkelen Kelly en Frédérique op basis van thema’s die basisscholen aandragen. Jeroen vult aan: “De wens die we nu hebben is om met mensen vanuit het basisonderwijs een werkgroep samen te stellen. Om met hun input opdrachten te ontwikkelen en na te denken over welke thema’s nog meer aansluiten.”

Enthousiast
Reacties van leerlingen en docenten zijn erg enthousiast. “Kinderen zijn tijdens het TechLab superactief bezig met allerlei opdrachten en ontdekken wat er allemaal komt kijken bij techniek”, vertelt Kelly enthousiast. “Ik hoor vaak dat als we gezamenlijk afsluiten, ‘de volgende keer wil ik heel graag dat gaan doen’. Leerlingen zien wat anderen maken, worden enthousiast en willen dat dan ook graag doen.” Een volgende afspraak wordt dan snel ingepland.

 

Lees meer over het JuniorTechLab.

Tags

JuniorTechLab,Cambium De Waard