bird
vrijdag 27 januari | 15.28 uur

Herinneringen ophalen aan vijftig jaar Brands

02-12-2022 11:03
uur
Door: Britta Alink
brands
André en Lex Brands (links) namen het bedrijf over van André’s ouders Mientje en Wim. (foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Op 11 december 1972 openden Wim en Mientje Brands de deuren van hun eigen zaak aan de Waterstraat. Nu, vijftig jaar later, is Electro Technisch Bureau en Verlichting Brands nog steeds een vertrouwd adres in de binnenstad.

In de woning boven de winkel halen de nu 82-jarige Wim en 78-jarige Mientje herinneringen op aan de beginperiode. In 1968 is zoon André in dit huis geboren, een paar jaar later zijn broer Paul. De oudste heeft het bedrijf zo'n twintig jaar geleden overgenomen en woont samen met zijn vrouw Lex alweer sinds 2004 in zijn geboortehuis. Wim en Mientje verhuisden naar de Spellewaard, waar ze nog steeds wonen.

Bras Elektrotechniek
Wim begon zijn werkzame leven in Oss, waar hij geboren en getogen is. Na de lagere school volgde de ambachtsschool en ging hij aan de slag bij Bras Elektrotechniek, een bedrijf dat nog steeds bestaat. "Bras werkte onder andere aan de bouw van De Wielewaal in Zaltbommel", herinnert Wim zich nog goed. "Ik heb daar aan meegewerkt. Tot aan de derde verdieping, want toen moest ik in militaire dienst."

Na zijn diensttijd ging hij naar de avondschool waar hij meer technische diploma's haalde en de papieren om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Toen zijn werkgever Bras daarvan hoorde stelde hij voor dat Wim een filiaal zou gaan runnen in Zaltbommel.

Boterhal
Zo gezegd, zo gedaan. De jonge Wim en zijn vrouw Mientje verhuisden van Oss naar Zaltbommel. Het pand aan de Waterstraat 27 stond in die tijd bekend als de 'Boterhal' en was in 1965 afgebrand tijdens één van de grootste branden in de binnenstad. Het pand werd opgeknapt en het echtpaar Brands ging er werken en wonen, eerst een aantal jaren onder de naam Bras. In 1972 namen ze het officieel over en groeide het bedrijf door onder de eigen naam Brands. Mientje runde de winkel met lampen en verlichting, Wim werkte buiten de deur als elektrotechnisch installateur.

Van de Garde
Als jongetje van een jaar of acht ging André graag mee op pad met zijn vader. "Ik weet nog goed dat we naar Drukkerij Van de Garde gingen", vertelt hij. "Die zat in de Gamerschestraat, op de plek waar nu de Blokker is. We moesten daar eens in de zoveel tijd alle tl-buizen in het pand vervangen. Dat vond ik als kind heel leuk om te doen." André ging van de Havo naar de MTS, zodat hij zijn militaire dienstplicht nog even uit kon stellen. Eenmaal uit dienst volgde hij, net als zijn vader vroeger, avondonderwijs, terwijl hij overdag bij verschillende bedrijven als installateur werkte. 

Verpleegkundige
In 1991 ging zijn vriendin en later vrouw Lex aan het werk in het bedrijf. Van techniek wist ze als net afgestudeerd verpleegkundige echt helemaal niets. "Zelfs het verschil tussen een grote en een kleine fitting moesten ze me nog uitleggen", lacht ze. Hoe anders is het nu. Dertig jaar ervaring zorgt ervoor dat Lex haar klanten moeiteloos kan adviseren. "

Mensen zoeken een mooie lamp", licht ze toe. "Die hebben we hier volop. Maar de lamp moet natuurlijk ook goed licht geven en binnen het budget passen. Vroeger had je de keuze tussen mat en helder bij een gloeilamp. Tegenwoordig is er veel meer keus, er zijn er wel twintig soorten ledlampen. Ik vind het heel leuk om mensen daar bij te helpen en ze te adviseren."

Stroomstoring
Terugblikkend komen bij Mientje, Wim, André en Lex veel herinneringen boven. "De evacuatie in 1995", weten ze nog goed. "Met vrienden en familie hebben we toen de hele winkel leeg moeten halen." Of de stroomstoring tijdens de koude dagen halverwege december 2007. "We hebben nog nooit zoveel batterijen en zaklampen verkocht als in die week", zegt Lex.

Toen André en Lex het bedrijf overnamen, bleven Mientje en Wim nog jaren actief meewerken. Vooral toen de drie kinderen van André en Lex geboren werden; drie zonen van nu 27, 25 en 20 jaar. Zij hebben alledrie geen ambities om het bedrijf van hun ouders en grootouders voort te zetten. De oudste twee werken in de horeca, de jongste studeert werktuigbouwkunde. 

Regels en eisen
André en Lex zijn nu allebei 54 jaar en werken nog lekker door. "Soms is het wel eens lastig", bekent André. "Je moet als installateur aan zo ontzettend veel regels en eisen voldoen. Er zijn klussen waarvoor ik vroeger even een ladder opklom, maar tegenwoordig een steiger voor moet opbouwen. Daar baal ik wel eens van." Maar als hij een mooie lamp bij mensen kan plaatsen of bij een verbouwing of in een nieuw huis aan de slag kan met de elektriciteit en installaties is hij helemaal in zijn element.

Klanten konden de afgelopen maand ter ere van het jubileum meedoen aan een grote loterij. Komend weekend viert de familie Brands het vijftigjarig bestaan met een receptie en feestje voor genodigden.

Britta Alink

Tags

brands verlichting,lex brands,andre brands