bird
donderdag 25 april | 04.06 uur

Herindeling Bommelerwaard nog steeds ver weg

25-11-2020 10:15
uur
Door: Britta Alink
gemeentehuisklein-10-14
• Het college van Maadriel wil wel, maar het college van Zaltbommel wil geen herindeling. (Foto: Bommelerwaardgids)

BOMMELERWAARD – Maasdriel wil wel samen, Zaltbommel beslist niet. Dat bleek onlangs maar weer toen de twee colleges van burgemeesters en wethouders de ambtelijke samenwerking bespraken.

Besloten is om die ambtelijke samenwerking niet verder uit te breiden. In een brief aan beide gemeenteraden schrijven de burgemeesters Henny van Kooten van Maasdriel en Pieter van Maaren van Zaltbommel dat er ‘geen gezamenlijk standpunt is om de samenwerking formeel uit te breiden’.

Toekomstbestendig
Het college van Maasdriel is vóór een bestuurlijke fusie. “Eén gemeente van meer dan 50.000 inwoners is toekomstbestendig als het gaat om de bestuurskracht voor de gemeentelijke opgaven en onze positie in de regio”, vindt het college.

'Voldoende bestuurskrachtig'
In Zaltbommel denken ze er heel anders over. Daar wil het college géén herindeling met Maasdriel. Het Zaltbommelse college vindt beide gemeenten ‘financieel gezond’ en ‘voldoende bestuurskrachtig’ om als zelfstandige gemeenten hun inwoners en ondernemers te bedienen.

Geen urgentie
“Het college ziet geen urgentie om de komende jaren stappen te zetten richting herindeling als de oplossing voor maatschappelijke vraagstukken. Samenwerking is een middel om op basis van inhoud steeds tot de beste resultaten voor onze inwoners te komen. Het college wil daarom graag blijven samenwerken op inhoudelijke thema’s, zowel bestuurlijk als ambtelijk”, aldus het college in Zaltbommel.

BVEB
De Bedrijfsvoeringseenheid Bommelerwaard (BVEB) blijft bestaan uit de huidige vier onderdelen: juridische zaken, financiën, HRM en Informatie & Automatisering.

Gemeenteraden
De twee colleges gaan met hun eigen gemeenteraden in gesprek over deze uitkomst. Het is vervolgens aan de twee gemeenteraden om zich ook formeel en in het openbaar uit te spreken over de samenwerking

Tags

herindeling bommelerwaard