bird
donderdag 25 april | 05.52 uur

Helft Bommelerwaarders heeft Donorregister ingevuld

20-11-2020 13:45
uur
computer-10-20
Foto: Adobe Stock

BOMMELERWAARD – De helft van de 18-plussers in Maasdriel en Zaltbommel heeft zijn of haar keuze over orgaan- en weefseldonatie ingevuld in het Donorregister. De andere helft krijgt uiterlijk 16 januari een brief van het ministerie met de vraag dat alsnog te doen.

Wie geen keuze maakt, komt in het register te staan met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan.

Maasdriel
In Maasdriel heeft tot nu toe 50,8% van de inwoners het register ingevuld. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 52,4% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 33,1% wil geen orgaandonor worden en 14,5% laat de keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Zaltbommel
In Zaltbommel heeft 50,5% van de inwoners het register ingevuld. Hiervan geeft 47,6% toestemming voor orgaandonatie en 40,6% niet. 11,8% laat de keuze over aan iemand anders.

Donorwet
De nieuwe donerwet in Nederland bestaat sinds 1 juli 2020. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt de brieven om  mensen eraan te herinneren een keuze te maken.

Wie niet wil wachten op die brief, kan zijn keuze invullen of wijzigen op: www.donorregister.nl

Wie hulp nodig heeft bij het invullen van die keuze, kan daarvoor terecht in de bibliotheek. Bibliotheek Rivierenland organiseert hiervoor speciale workshops.

Tags

donorregistratie,donorregistratie zaltbommel,donorregistratie maasdriel