bird
vrijdag 09 december | 23.50 uur

Heerewaarden maakt zich op voor eerste Dorpsquiz

27-09-2022 14:56
uur
Door: Britta Alink
dorpsquiz-1
Henrie van der Kaaij en Loesjean van Krieken van de Dorpsraad met het quizboek. (Foto: Koen Vandenput)

HEEREWAARDEN - Acht teams met elk tussen de 25 en 50 inwoners gaan in het derde weekend van oktober met elkaar aan de slag in de eerste Dorpsquiz Heerewaarden.

Op het Youtube-kanaal van Dorpsraad Heerewaarden worden de inwoners van het dorp al warm gemaakt voor het evenement, dat georganiseerd is ter ere van het 1025-jarig bestaan van het dorp. De jonge 'Stef-reporter' vertelt in korte filmpjes wat er in het Quiz-weekend gaat gebeuren. "We raden deelnemers aan er heel goed naar te kijken", zeggen Loesjean van Krieken en Henrie van der Kaaij van de Dorpsraad. "Er zitten hints in, die handig zijn bij het beantwoorden van sommige vragen."

Film over Heerewaarden
Ook een bezoek aan de film 'Heerewaarden, een beeld van een verdwenen wereld' (op zondag 2 oktober om 14:00 uur in De Bogerd in Druten) is een aanrader. Die film van Jos van Kruisbergen schetst een mooi tijdsbeeld van de periode tot de opheffing van de gemeente Heerewaarden en het opgaan in de gemeente Maasdriel. "Sommige scenes in de film kunnen helpen bij het beantwoorden van quizvragen", belooft Loesjean.

Nieuwe inwoners
In september 2021 heeft de Dorpsraad voor het eerst een middag gehouden voor nieuwe inwoners. Daar kwamen honderdtwintig mensen op af. "Die middag sloeg geweldig aan", vertelt Henrie. "Na afloop wilden we de nieuwe inwoners meer betrekken bij het dorp, zodat ze hun buren beter leren kennen." Daarom staat in de reglementen van de quiz dat in elke team iemand moet meedoen, die korter dan drie jaar in Heerewaarden woont.

150 vragen
Op vrijdag 21 oktober om 18:00 uur halen de teamcaptains het quizboek (50 bladzijden met in totaal 150 vragen) op. De vragen bestaan uit verschillende categorieën, werelds en lokaal, die vrijwel niet te 'googelen' zijn. Ook de opdrachten zijn zeer gevarieerd en uitdagend.

Zaterdagavond
Op zaterdag 22 oktober tussen 16:00 en 18:00 uur moeten ze het quizboek met de oplossingen antwoorden weer inleveren bij Loesjean. Diezelfde zaterdagavond voert elk team een podiumact op, terwijl een jury zich over de uitslag buigt. Ook wordt op deze avond de uitslag bekend gemaakt van de hoogste zonnebloem.

Samenwerken
Rond 22:00 uur hoopt de Dorpsraad de winnaars bekend te kunnen maken. Winnen is natuurlijk leuk, maar het gaat de Dorpsraad in de eerste plaats om de gezelligheid. "Het sociaal zijn met en voor elkaar", benadrukken Henrie en Loesjean. "We zijn nu al trots op de deelnemers en blij om te zien dat mensen met elkaar samenwerken en elkaar willen ontmoeten."

www.dorpsraadheerewaarden.nl

 

 

 

Tags

dorpsquiz heerewaarden,loesjean van krieken,henrie van der kaaij