bird
donderdag 25 april | 22.14 uur

Hedelse kunstenares genomineerd voor Portretprijs

25-05-2021 15:20
uur
erna-1
• Kunstenares Erna van Lith dingt met dit portret mee naar de prijs. (foto: aangeleverd)

HEDEL – Kunstenares Erna van Lith uit Hedel is genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs. De winnaar wordt op 3 juni bekend gemaakt.

Het genomineerde portret van Erna waarvoor ze Carmen Dinescu uit Berghem heeft vereeuwigd kwam tot stand in het gildehuis van Gilde Sint Catharina in Den Dungen. Daar schildert en tekent ze wekelijks 'naar model' samen met een aantal andere portrettisten. Deze groep is ontstaan onder de bezielende leiding van de inmiddels overleden kunstenaar Henk Groenendaal.

Sprekend
Het is een sprekend portret geworden. Mooie lichtval, los geschilderd, een gezicht met een stralende uitdrukking en met fraaie handen.

1400 portretten
Een jury boog zich eerder over een recordaantal (digitale) inzendingen van ruim 1400 portretten en maakte een eerste selectie van 114. Deze werden vervolgens tijdens een live selectiedag gepresenteerd aan zeven juryleden. Na drie afvalrondes resulteerde dit in een selectie van 50 portretten. Tot deze laatste 50 behoort ook het portret dat Erna maakte.

Derde editie
Met haar werk kwam de Hedelse kunstenares door alle selectierondes van deze derde editie van de Nederlandse Portretprijs. Een eerste groep van 114 geselecteerde schilders, tekenaars en beeldhouwers toonde hun werk live op 20 mei. 

SBS6
SBS6 heeft op deze dag opnames maakte voor een speciaal programma rond de portretprijs. Het programma wordt gepresenteerd door Peter Faber en wordt in juni uitgezonden. Op uitnodiging van SBS zat een select gezelschap, onder wie Van Lith, op een speciale locatie. Zij kregen de uitslagen van de drie rondes van Peter Faber te horen. En in de laatste ronde noemde Faber haar naam als een van de genomineerden.

Slot Zeist
Het schilderij van Erna is met het werk van de andere 49 genomineerden van 3 juni (onder voorbehoud) tot eind september te zien in Slot Zeist. Bezoekers aan de expositie kunnen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De jury maakt het winnende werk op 3 juni al bekend, de publieksprijs wordt later uitgereikt.

Tags

erna van lith,nederlandse portretprijs,Carmen Dinescu