bird
zaterdag 11 mei | 05.17 uur

Hedelse brug wordt ‘Prinses Irene Brigade Brug’

06-11-2020 12:10
uur
hedelsebrug kopie-2
Foto: Stephan van Rooij

HEDEL – De Hedelse brug krijgt een naam: de Prinses Irene Brigade Brug. Dat heeft de gemeenteraad van Maasdriel donderdagavond besloten.

Het initiatief voor de nieuwe naam kwam van D66 Maasdriel. Het idee ontstond kort nadat deze fractie het eerder voor elkaar kreeg om de straatnamen in de nieuwe Hedelse wijk De Groene Akkers te vernoemen naar helden van de Prinses Irene Brigade.

Twitter
Toen dat nieuws bekend werd ontstond op Twitter een gesprek tussen Hedelnaar Stephan van Rooij en de Hedelse politici Michiel Alexander de Raaf en Tom van Engelen, respectievelijk burger- en raadslid voor D66 in Maasdriel. In dat gesprek werd de naam ‘Prinses Irene Brigade Brug’ al geopperd.

Kapitein Willem de Roos
D66 wilde de brug in eerste instantie vernoemen naar kapitein Willem de Roos, eerste-luitenant van de Prinses Irene Brigade. Bij het in stemming brengen van de motie met dat voorstel ontstond discussie in de gemeenteraad. CDA en SSM hadden de voorkeur om niet één persoon te vernoemen, maar de brigade in zijn geheel te eren.

75 jaar
Met dat voorstel kon D66 leven. Met ook de steun van VVD en PvdA/GroenLinks werd het besluit unaniem. “Een mooie en symbolische actie in het 75ste jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog”, aldus Tom van Engelen.

Tags

hedelse brug,prinses irene brigade brug,d66 maasdriel