bird
donderdag 25 april | 21.33 uur

Gratis advies voor verduurzaming monumenten

09-10-2020 09:15
uur
binnenstadl-2
Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL – Gemeente Zaltbommel gaat vijf eigenaren van een monument in de gemeente Zaltbommel gratis en vrijblijvend advies geven voor het verduurzamen van hun pand.

Wie meedoet krijgt een cultuurhistorische analyse en een bouwfysische inventarisatie van het monument. De gemeente doorloopt met de deelnemer (eventueel fictief) de vergunningaanvraag voor de maatregelen in het advies.

Vergunning
De gemeente wil weten of de maatregelen die worden voorgesteld uiteindelijk leiden tot een vergunning voor het verduurzamen van de woning.

Verbeteren
Daarnaast evalueren zij het proces met de aanvrager. Doel is het adviestraject verbeteren.

2000 euro
De kosten per energiescan bedragen normaal gesproken ongeveer 2000 euro en zijn voor deelnemers aan de pilot voor rekening van de gemeente. Het advies voor deelnemers aan de pilot is vrijblijvend, zij zijn niet verplicht het uit te voeren.

Aanmelden
Wie mee wil doen met zijn monument kan zich tot 24 oktober aanmelden. De gemeente selecteert onder de aanmeldingen vijf woonhuismonumenten.

Verschillende soorten
Afgelopen week hebben zich al dertig eigenaren aangemeld. De gemeente selecteert verschillende soorten panden en loot wie er mee mag doen. Daarbij wordt gekeken naar reeds uitgevoerde energiemaatregelen, verschillende dakbedekking (pannen, riet, leien), soort bouw (vrijstaand of tussenwoning) en locatie (verschillende kernen).

Energiezuinig
Op het gebied van energiezuinigheid en comfort valt bij monumenten vaak nog het nodige te verbeteren. Maar ook na verduurzaming moet het monumentale karakter of het beschermd dorps- of stadsgezicht nog intact zijn.

Nare gevolgen
Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een monument vaak al eeuwenlang een eigen vocht- en temperatuurhuishouding heeft. Als de bouwfysische eigenschappen veranderen kan dat nare gevolgen hebben, zoals vochtproblemen, schimmel of houtrot.

Monumentale waarden
Daarnaast moeten eigenaren rekening houden met de monumentale waarden van het pand. Niet in ieder historisch raam kan zomaar isolerende beglazing worden geplaatst bijvoorbeeld.

Tags

advies verduurzamen,monumenten zaltbommel