bird
vrijdag 27 januari | 15.08 uur

Gian maakte zijn TV-debuut tegen Van der Voort: 'Smaakt zeker naar meer'

23-03-2022 09:58
uur
Door: Martin van Hemert
Schermafbeelding 2022-03-15 om 17.02.15
• Gian gooide in de eerste leg zelfs een 180'er. Foto's: screenshot Youtube

HILDESHEIM/POEDEROIJEN - Voor het eerst in zijn leven heeft darter Gian van Veen een wedstrijd gespeeld die (weliswaar in Duitsland) live op televisie is uitgezonden. Als het aan hem ligt is het zeker niet de laatste keer geweest dat zijn verrichtingen op TV te volgen zijn. 'Ik heb er heel erg van genoten.' 

Wat hebben Michael van Gerwen, Peter Wright, Rob Cross, Dirk van Duijvenbode en Gian van Veen uit Poederoijen met elkaar gemeen? Antwoord: ze kwamen allemaal in het weekend van 12 maart in actie tijdens het German Darts Championship, een darttoernooi in het Duitse Hildesheim, onder Hannover. Dat toernooi maakt deel uit van de Euro Tour, een serie darttoernooien die door heel Europa worden georganiseerd door de dartbond Professional Darts Corporation, oftewel de PDC. 

Geworsteld
Dat de pas 19-jarige Gian vorige week mocht deelnemen aan één van de Euro Tour-toernooien, lag een paar jaar geleden niet bepaald in de lijn der verwachting. Vanwege zijn lichaamsgroei heeft hij in die periode moeite om zijn niveau te behalen: "Ik merkte dat het een stuk lastiger werd. De hand-oog-coördinatie veranderde, het ging gewoon allemaal niet zoals ik wilde. Daar heb ik wel een tijdje mee geworsteld", geeft hij toe.

Waar de coronaperiode voor veel mensen een negatieve periode is, komt deze 'pauze' Gian juist goed uit. De bioscoop waar hij werkt is vanwege de maatregelen lange tijd dicht en dus heeft Gian meer tijd over om thuis te trainen. Ook gaat hij vanuit huis aan online toernooien deelnemen, met behulp van een webcam die op het dartbord gericht is. "Mensen kenden me als iemand die wel leuk kan darten, maar die het op toernooien nooit liet zien. Tijdens die online toernooitjes lukte dat juist wel. Daar heb ik zoveel zelfvertrouwen uit gehaald en dat heeft zich uitbetaald tijdens de 'gewone' toernooien." 

Niet kansloos
Dat bleek ook maar weer tijdens het kwalificatietoernooi voor het German Darts Championship. Gian speelde naar eigen zeggen één van zijn beste toernooien ooit en wist alle drie de partijen met een ruime marge te winnen. Het leverde hem een ticket op voor het Euro Tour-toernooi in Hildesheim. Een bijzondere mijlpaal: "Ik volg de Euro Tour al jaren, dus ik wist wat ik kon verwachten; camera's op je gericht en zo'n 1300 toeschouwers in de zaal. Toen ik begon met darten was dat mijn droom", glundert Gian, die onderweg naar het toernooi te horen kreeg wie zijn tegenstander zou worden; niemand minder dan voormalig WK-kwartfinalist Vincent van der Voort.

Die loting leverde Gian gemengde gevoelens op: "Aan de ene kant ben je blij omdat het een bekende naam is die ook mensen kennen die minder geïnteresseerd in de sport zijn, maar aan de andere kant wil je ook winnen. Ik achtte me niet kansloos, maar ik wist wel dat het zwaar zou gaan worden. Uiteindelijk werd het dat ook", refereert Gian aan de 6-2 nederlaag die hij leed in zijn eerste partij ooit tegen de 46-jarige 'Dutch Destroyer'.

Ontwikkelen
Het darttalent uit Poederoijen mag dan zijn uitgeschakeld in de eerste ronde, toch was het voor hem een ervaring om nooit te vergeten. "Ik heb er heel erg van genoten. Ik had verwacht dat ik heel nerveus zou zijn, maar dat viel eigenlijk reuze mee. Deze ervaring smaakt zeker naar meer", is Gian ambitieus.

Daarvoor heeft hij nog tien kansen, maar dan moet wel alles op zijn plek vallen. "Het hangt er ook van af wanneer en waar de kwalificatietoernooien worden gehouden, want de ene keer zijn er meer deelnemers dan de andere keer. Ik wil het liefst nog een keer een Euro Tour-toernooi halen, maar ik weet niet in hoeverre dat gaat lukken. Het is geen grote teleurstelling als het dit jaar niet nog een keer lukt. Maar ik ben pas 19 en ik heb nog tijd genoeg om me te ontwikkelen", besluit Gian vastberaden.

 

Tags

Gian van Veen,Darts,Vincent van der Voort