bird
woensdag 07 juni | 20.19 uur

Gezondheidsmaand in de Bommelerwaard feestelijk gestart

19-09-2022 16:40
uur
Door: Martin van Hemert
190922_Gezondheidsmaand5-LR
Foto's: gemeente Maasdriel

BOMMELERWAARD - Sinds vorige week maandag worden er in de hele Bommelerwaard allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van de Gezondheidsmaand. De feestelijke aftrap vond vorige week plaats in Zaltbommel en in Kerkdriel.

Een bibliotheek is normaal gesproken een oase van rust, maar dat is op deze druilerige vrijdagmiddag tijdens de aftrap van de gezondheidsmaand wel anders. Zo wordt er in de bibliotheek in het gemeentehuis van de gemeente Maasdriel een alcohol-kennistest afgenomen door Iriszorg, is er een zogeheten 'escape koffer', Kompas, het Taalhuis en de Stoptober-bus zijn aanwezig.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Ook de buurtsportcoaches van Welzijn Bommelerwaard zijn van de partij. Aan de hand van een zestal producten (appelstroop, sinaasappelsop, cola zero, een appel, een mandarijn en dadels) testen zij wat men weet over het suikergehalte. Degene die de test doet, moet de producten rangschikken; van het laagste suikergehalte naar het hoogste suikergehalte. Het quizje laat volgens buurtsportcoach Nick Linnenbank goed zien dat er nog een wereld te winnen valt op het gebied van bewustzijn.

Shakefiets
Aan de andere kant van de bibliotheek staan twee 'shakefietsen'. Op het stuur van de fiets bevestigt Feye van Olden een blender met daarin stukken fruit. Wanneer de kinderen gaan fietsen, gaat het mes draaien en wordt het fruit gesneden. Zo maken de fietsers binnen no-time hun eigen smoothie.

Het idee daarvoor is 7,5 jaar geleden ontstaan, zo vertelt Van Olden. "We wilden met de shakefiets mensen bewust maken van het belang van gezond eten en bewegen. We krijgen altijd leuke reacties en mensen zijn vaak verbaasd hoe snel de smoothies klaar zijn."

Smoothie
Ook de achtjarige Bram Boele en zijn twee jaar oudere overbuurjongen Rembrandt Harmsen wagen een poging. "Wat gebeurt er als je achteruit trapt?", vraagt Bram aan Van Olden. "Dan wordt het weer fruit", antwoordt Van Olden. De twee jonge Kerkdrielenaren trappen zich in het zweet, maar het resultaat maakt veel goed. "Het is een hele lekkere smoothie geworden", is Rembrandt trots. "Die meneer zei dat hij er spinazie en spruitjes in gedaan heeft, maar dat geloof ik niet", vult Bram aan.

Ze begrijpen beiden maar al te goed waarom de bibliotheek nu in het teken staat van gezondheid. "Je gezondheid is heel belangrijk, want als je niet gezond blijft, kun je bijvoorbeeld suikerziekte krijgen", vertelt Rembrandt, waarna hij samen met Bram verder gaat op ontdekkingstocht in de bibliotheek.

De gezondheidsmaand duurt nog tot en met 9 oktober. Het hele programma is te vinden op www.zaltbommel.nl/gezondheidsmaand en op www.maasdriel.nl/gezondheidsmaand

Tags

gezondheidsmaand