bird
maandag 25 september | 09.21 uur

Gerry verkoopt 'Troostvogeltjes' voor het goede doel

27-05-2020 10:00
uur
Door: Britta Alink
DSC_1244-1
Foto: Koen Vandenput

ZALTBOMMEL - Gerry Houweling zat een paar jaar geleden een beetje in de lappenmand en tobde met haar gezondheid. Goede vriend Noud van Hout kwam bij haar op bezoek en gaf haar een cadeautje: een troostvogeltje. Inmiddels maken deze bijzondere beeldjes een belangrijk deel uit van haar leven.

Troostvogeltjes zijn in Afrika door de Masai gemaakte houten vogeltjes. Ze worden aan kinderen of zieke volwassenen gegeven om ze te troosten. Noud van Hout is mede-oprichter van de Watoto Foundation en woont al zeventien jaar in Tanzania.

Straatkinderen
Deze organisatie zet zich in voor straatkinderen, jongeren van 13 tot 18 jaar. De foundation geeft deze jongeren de kans om een vak te leren, zodat ze daarna hun eigen brood kunnen verdienen.

Betrokken
Vanaf de start van de foundation voelde Gerry zich betrokken bij het project. In de Bommelerwaard kennen de meeste mensen haar nog wel als mede-eigenaar van De Waard Men Shop in de Boschstraat in Zaltbommel, met een tweede vestiging in Geldermalsen. Keihard heeft ze er altijd gewerkt en na haar pensionering was ze dan ook beslist niet van plan om stil te gaan zitten.

Acties
Ze startte allerlei acties om geld in te zamelen voor de Watoto Foundation, totdat ze dat door gezondheidsproblemen niet meer kon volhouden. “En toen kwam Noud met zijn troostvogeltje”, herinnert ze zich nog goed. Als ondernemer zag ze meteen een gat in de markt en begon ze de kleurrijke houten vogeltjes te verkopen. Eerst in haar eigen vrienden- en kennissenkring, toen in heel Zaltbommel en later zelfs landelijk. De opbrengst is geheel voor de foundation, die haar hart helemaal gestolen heeft.

Fair Plaza
Sinds vorig jaar heeft Gerry met haar troostvogeltjes een eigen verkoophoek in Fair Plaza in Culemborg, een groot inkoopcentrum voor fair trade, biologische, duurzame en circulaire producten. “In het verleden kochten vooral Wereldwinkels hier hun spullen in”, vertelt Gerry. “Tegenwoordig komen er veel meer klanten op af.”

Een keer per week is Gerry er te vinden om haar verkoophoek aan te vullen en weer even netjes in te richten. Vanuit Zaltbommel rijdt ze er heen in haar brommobiel, die een tijdje geleden beplakt is met het logo van de Watoto Foundation met daarbij twee prachtige troostvogels.

Sleutelhangers
De vogeltjes zijn sinds vorig jaar ook verkrijgbaar in de vorm van sleutelhangers. Die verpakt Gerry met een mooie blauwe kaart met daarop witte wolken. Aan de achterkant staat het gedicht ‘Troostvogel’ van Drs. P.

Troostend cadeautje
“Troostvogels raken mensen”, vertelt Gerry. “Zo was er een vrouw uit Utrecht, wiens dochter een doodgeboren kindje had gekregen. De vrouw had zich wezenloos gezocht naar een troostend cadeautje en vond het bij mij. Een kennis van mij heeft al vastgelegd dat bij haar uitvaart een troostvogeltje wordt uitgereikt aan allen daar aanwezig.”

Boek over troost
In april van dit jaar verscheen het boek ‘Troost, die ertoe doet’ van Inez Lips en Cobi Klappe. In dit boek staan veertig interviews over troost. Er staan heftige verhalen in van mensen, die veel verloren hebben en vertellen op welke manier zij troost gevonden hebben. Ook Gerry is geïnterviewd voor het boek. “Mijn verhaal is niet verdrietig, maar juist vrolijk”, vertelt ze. “Ik ben ontzettend blij dat ik op mijn leeftijd nog zo actief bezig kan en mag zijn. Ik ben er lekker druk mee, sta er mee op en ga er mee naar bed.”

Meer informatie
Wie meer wil weten over de troostvogeltjes en de Watoto Foundation kan contact opnemen met Gerry: ger.houweling@gmail.com De houten vogeltjes kosten 5 en 10 euro per stuk. Informatie over de Watoto Foundation staat op: www.watotofoundation.nl, informatie over ‘Troost die ertoe doet’ op: www.troostverhalen.nl

Tags