bird
vrijdag 26 april | 01.17 uur

Gemeenten helpen tijdelijk bij vaste woonlasten

09-03-2021 11:45
uur
geld-10
Foto: Adobe Stock

BOMMELERWAARD – Inwoners van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel kunnen, als ze door corona tijdelijk minder inkomsten hebben, een beroep doen op de TONK-regeling.

TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het gaat om hulp bij het betalen van de vaste lasten zoals huur, hypotheekrente, gas, water en licht.

Thuisbasis
“Het is belangrijk dat mensen zo gezond mogelijk door de coronacrisis komen”, zegt wethouder Adrie Bragt van de gemeente Zaltbommel. “Fysiek, mentaal, maar ook in bredere zin. Je thuisbasis is daarbij enorm belangrijk. Je geen zorgen hoeven maken over het dak boven je hoofd of boven het hoofd van je gezin, helpt om weerbaar te blijven en om vooruit te kijken. Wij zijn blij dat we deze mogelijkheid kunnen bieden aan mensen die anders in de knel komen.”

Vangnetregeling
Het Rijk heeft geld beschikbaar gesteld dat de gemeenten als ‘vangnetregeling’ kunnen inzetten. Elke gemeente doet dat op zijn eigen manier.

Maasdriel en Zaltbommel hebben de regeling samen opgezet.

Uitkering
De tegemoetkoming is bijvoorbeeld bedoeld voor werknemers die hun baan verliezen en geen recht (meer) hebben op een uitkering of voor zelfstandigen, die vanwege de coronamaatregelen hun opdrachten zien verdwijnen. Ook mensen die in 2020 ingestroomd zijn in een uitkering (WW, bijstand of Tozo) vanwege de coronacrisis, maar waarvoor de hoogte van de uitkering onvoldoende is om de vaste lasten te betalen, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor de TONK.

Op de websites van beide gemeenten staat uitgelegd aan welke voorwaarden mensen moeten voldoen om een aanvraag te kunnen doen.

www.zaltbommel.nl

www.maasdriel.nl

Tags

tonk,tonk-regeling