bird
vrijdag 19 april | 17.23 uur

Gemeente Zaltbommel maakt plannen tegen wateroverlast

17-11-2021 16:35
uur
Door: Britta Alink
AdobeStock_264377158-1
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL - Meer groene daken en minder tegels in de tuinen. Dat zijn de komende jaren twee van de aandachtspunten van de gemeente Zaltbommel om de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden.

Volgens wethouder Gijs van Leeuwen is er in de gemeente meer belangstelling voor het onderwerp vanwege de wateroverlast afgelopen zomer. De uiterwaarden stroomden in juli vol, waardoor veel schade ontstond. "Ook in de binnenstad hebben we te maken gehad met wateroverlast", memoreert Van Leeuwen. "We willen alle inwoners daarom stimuleren om maatregelen te treffen. We gaan daarbij geen dwang toepassen, maar mensen wel verleiden."

Regenwater
Eén van die verleidingen is de 'afkoppelsubsidie' waarmee inwoners en bedrijven hun regenpijp kunnen afkoppelen van het riool en het water op een andere manier kunnen opvangen in hun tuin. "Veel regenwater verdwijnt nu via regenpijpen het riool in", aldus de gemeente. "Jammer, want dat water zou beter direct naar planten en bomen kunnen gaan. En bij heftige regenval raken riolen overvol. De gemeente wil vijftig procent van het regenwater dat via daken opgevangen wordt rechtstreeks de grond in laten gaan."

Veel groen
De gemeente gaat de komende jaren langs alle dorpen en wijken om samen met de bewoners te kijken hoe ze hun omgeving meer klimaatbestendig kunnen maken. "Gelukkig valt de situatie in Zaltbommel mee als je het vergelijkt met andere plaatsen in Nederland", zegt Van Leeuwen. "De grootste problemen zie je vaak in verstedelijkte gebieden. De kern Zaltbommel heeft gelukkig heel veel groen, onder andere op de Stadswallen. Die zorgen voor een gunstig effect." Ook de wateroverlast valt tot nu toe mee vergeleken met andere plaatsen in het land.

Bewustwording
Onlangs heeft de gemeenteraad het 'Lokale Adaptie Programma Zaltbommel' aangenomen. Hierin staat onder andere hoe de gemeente zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bebouwde omgeving met een klimaatbestendige inrichting aan de gang gaat. Ook zijn er in het plan maatregelen opgenomen om bewustwording te vergroten, om tuinen te vergroenen, om extra water op te slaan en om extra groen aan te brengen in de openbare ruimte. "Doel is een klimaatbestendig en waterrobuust Zaltbommel in 2050", aldus de gemeente.

Bijdrage
"De gemeente kan het niet alleen", aldus wethouder Van Leeuwen. "Iedereen zal een bijdrage moeten leveren. Als we met elkaar stappen zetten en projecten met elkaar verbinden is ons gestelde doel in 2050 haalbaar. het is belangrijk dat we nu aan de slag gaan."

Tags

wateroverlast,klimaat,Groene daken