bird
dinsdag 16 april | 20.21 uur

Geen arbeidsmigranten aan Parallelweg

12-05-2021 12:10
uur
zuilichem-10
• Het plan voor de huisvesting van 150 arbeidsmigranten is nu definitief afgewezen door het college. (Foto: Bommelerwaardgids)

ZUILICHEM – Er komt definitief geen huisvesting voor 150 arbeidsmigranten aan de Parallelweg in Zuilichem. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag laten weten.

In het dorp ontstond een paar weken geleden flinke commotie nadat de plannen voor de huisvesting door Kafra Housing bekend werden. De dorpsraad schreef een brief aan het college en ruim zevenhonderd mensen ondertekenden een petitie tegen nieuwe huisvesting. In Zuilichem komt op het terrein van de Heeren van Suylighem al huisvesting van 150 arbeidsmigranten. Het dorp, dat 1700 inwoners telt, vreest dat er in totaal veel te veel arbeidsmigranten komen wonen.

Aangepast voorstel
Het college wees het principeverzoek voor de huisvesting aan de Parallelweg af en gaf de initiatiefnemer een maand de tijd om met een aangepast voorstel te komen. “De door de initiatiefnemer aangedragen oplossingsrichting is onvoldoende om tegemoet te komen aan de geconstateerde strijdigheden in het plan”, aldus het college. “Bovendien is er geen maatschappelijk draagvlak voor het initiatief.”

Afstand
Volgens het college zijn er meerdere redenen om het voorstel af te wijzen. Zo wordt in het plan niet voldaan aan de afstandseis, tussen twee locaties met geconcentreerde huisvesting moet minimaal 750 meter afstand worden aangehouden. De door initiatiefnemer voorgestelde kadastrale splitsing van het perceel wordt niet als maatschappelijk aanvaardbare oplossingsrichting beoordeeld. 

Verkeersveiligheid
Ten tweede is de verkeersveiligheid op de Parallelweg volgens het college in het geding door de te verwachte toename van verkeer. Daarnaast is de door initiatiefnemer voorgestelde verbreding van de Parallelweg niet onderzocht op haalbaarheid.

Landschap
“Ten derde is door de initiatiefnemer onvoldoende duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn voor het landschap en de natuur en hoe deze gevolgen op een duurzame wijze kunnen worden gecompenseerd”, aldus het college.

Draagvlak
“Daarnaast blijkt uit de brief van de dorpsraad Zuilichem en de namens de bewoners van Zuilichem ingediende petitie dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor beoogde (tijdelijke) ontwikkeling aan de Parallelweg 1 te Zuilichem.” Dit is volgens het college een aanvullende reden voor afwijzing.

 

Tags

arbeidsmigranten,arbeidsmigranten zuilichem