bird
woensdag 24 april | 12.48 uur

Gedenksteen op de provinciegrens

18-11-2021 14:01
uur
Door: Stichting De Vier Heerlijkheden
gedenksteen met inzetfoto-1
• De steen werd onthuld door Koningin Wilhelmina. (foto: De Vier Heerlijkheden)

BOMMELERWAARD -De stichting De Vier Heerlijkheden houdt historische informatie bij over de dorpen Aalst, Brakel, Poederoijen en Zuilichem. Op deze website verschijnt regelmatig een historische foto met bijbehorend verhaal. Vandaag over de gedenksteen op de afsluitdijk.

Op 18 augustus 1904 onthulde  Koningin Wilhelmina in tegenwoordigheid van zijne Koninklijke hoogheid, de prins der Nederlanden, hertog van Mecklenburg, de gedenksteen op de afsluitdijk, precies op de provinciegrens tussen Gelderland en Noord Brabant.

Rond de tekst aan de voorzijde van de verticale plaat zijn twee rivieren stilistisch weergegeven, in de vormentaal van de Jugendstil, Op de gedenksteen wordt verwezen naar de wet van 26 januari 1883 waarin het plan om de Maas af te dammen vaste vorm had gekregen. Het plan stamde al uit 1848.

Vanaf Well werd de huidige Bergsche Maas gegraven, op sommige plaatsen waar men toen doorheen moest, lagen nog stukken van een oude Maasbedding.

Toen dat klaar was werd behalve de Maasbocht bij Well de Maas ook bij de Poederoijense Hoek afgedamd. Er werd gebruik gemaakt van een grote zandbank die daar al lag.

Via een gegraven kanaal bij Heusden kreeg de afgedamde Maas ook verbinding met de Bergsche Maas Tegelijkertijd zou door het graven van de Nieuwe Merwede (een bestaande kil tussen Hardinxveld en het Hollands diep) voor de Waal een betere waterafvoer geregeld worden.

Tegelijk met het afdammen van de Maas aan het begin van deze eeuw werd ook de Wilhelminasluis gebouwd, zodoende bleef scheepvaart vanaf de Waal mogelijk, Over de Wilhelminasluis, werd een brug aangelegd. De huidige brug is de vierde brug in de rij. De gedenksteen is na het verbreden van de sluisdijk in 2002 verplaatst.

Kijk voor meer historie op: www.vierheerlijkheden.nl

 

Tags

vier heerlijkheden,gedenksteen