bird
donderdag 18 april | 05.33 uur

Financieel steuntje in de rug voor nieuw ouderinitiatief 't Klavertje Vijf Huys

18-01-2022 14:16
uur
Door: Martin van Hemert
140122_'t Klavertje Vijf Huys-1
• Margo en dochter Nancy (rechts) tijdens de onthulling van de cheque. Foto: Tjarko Hazewinkel

AALST – Op initiatief van Margo van de Meer uit Aalst is de stichting ‘t Klavertje Vijf Huys opgericht. Het doel: haar dochter Nancy en externe cliënten over een paar jaar een geschikt onderkomen geven met dagbesteding aan huis. ‘Als we het echt willen móét het iets kunnen worden.’

Er is nog een hele lange weg te gaan, dat beseft Margo van de Meer zich als geen ander, maar als alles verloopt zoals het dient te verlopen, heeft de Bommelerwaard er over een jaar of vijf een ouderinitiatief bij, bestemd voor mensen die ernstig meervoudig beperkt (EMB'er) zijn, maar ook voor meerdere handicaps. Haar 33-jarige dochter Nancy is namelijk EMB'er. Zij lijdt aan epilepsie en heeft een tracheostoma - een opening in de hals, voor ademhaling - en vergt daardoor veel individuele aandacht. Daarom heeft ze vakkundige begeleiding nodig.

Aandacht
De individuele aandacht is een onderdeel waarop de ‘reguliere' zorg in een kleinschalige woonvorm volgens Margo eerder op sommige fronten tekortschoot. "Nancy zit overdag de hele dag in een rolstoel en heeft het nodig om genoeg te bewegen. Daarom wil ze 's avonds na het eten altijd lekker een rondje fietsen. Omdat ze een hele intensieve zorgvraag heeft, is het belangrijk dat dat onder goede begeleiding gebeurt. Dat kun je niet aan iedere willekeurige vrijwilliger overlaten”, licht ze toe. "Ook had Nancy moeite met de grootte van de groep. Nancy wilde iedereen in de groep in de gaten houden. Daardoor werd ze veel te moe.”

Switch
Sinds 2019 woont Nancy weer thuis. Niet veel later komt Margo op het idee om een stichting onder de naam 't Klavertje Vijf Huys op te richten; een woning in Aalst of Zaltbommel waar een kleine groep ernstig meervoudig beperkte jongvolwassenen intensieve zorg krijgt. Om dat idee kracht bij te zetten en zelf ook haar steentje in de zorg bij te kunnen gaan dragen, maakt de 60-jarige Margo recentelijk een opvallende switch. Ze stopt als administratief medewerker en schrijft zich in voor de opleiding tot verpleegkundige. Daarnaast heeft ze nu inmiddels drie maanden ervaring als woningassistent - op oproepbasis - waarbij ze werkte met 6 EMB'ers.

Vriendenloterij
De wil om er iets van te maken is dus duidelijk aanwezig, maar Margo weet ook dat er meer bij komt kijken. De zorg wordt bekostigd vanuit het Persoonsgebonden Budget (pgb) voor de Wet langdurige zorg (Wlz), maar daarmee is het financiële plaatje nog lang niet afgedekt. Met een collecte voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) werd 800 euro opgehaald en als klap op de vuurpijl kwam eind december het nieuws dat 't Klavertje Vijf Huys door de Vriendenloterij is verkozen tot Club van de Week.

Impact
Het leverde het initiatief een cheque ter waarde van 5000 euro op. "Dat was heel mooi meegenomen. Er is gewoon veel geld nodig - we hebben nog een hele weg te gaan - maar dat maakt niet uit”, is Margo hoopvol. De Vriendenloterij verklaart de uitverkiezing: "Voor de Clubs van de Week-toekenning wordt gekeken naar de maatschappelijke impact in de breedste zin van het woord. De jury vond dit project zo'n mooi en goed initiatief dat het een steuntje in de rug verdiende. Het is een eenmalige bijdrage en de stichting heeft hiervoor bij ons een projectbegroting aangeleverd. De stichting heeft aangegeven het te willen besteden aan het inrichten van de woonlocatie."

Locatie
Tot voor kort waren er vier potentiële bewoners, maar omdat één bewoner al een andere locatie heeft gevonden, zijn het er nu nog drie. Genoeg ruimte voor nieuwe bewoners dus. "We willen het gaan opzetten voor kleine groepen met meerdere handicaps." De plaats waar 't Klavertje Vijf Huys moet komen is nog niet bekend: "Qua locatie zijn we er nog niet uit, maar het zal Aalst of Zaltbommel gaan worden. We hebben al gesprekken met de gemeente Zaltbommel gevoerd en willen nu kijken of we mogelijk kunnen aansluiten bij een nog te renoveren project met bestemming voor zorg. We willen ons in ieder geval zo breed mogelijk oriënteren. Het is nog wel een hele stap, maar als we het écht willen, móét het iets kunnen worden met 't Klavertje Vijf Huys.”

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina 'Klavertjevijfhuys'. Aanmelden kan via: 06-13425350.

Tags

klavertje Vijf Huys,Margo van de Meer