bird
dinsdag 26 september | 20.31 uur

Fietsenmaker Jasper nu ook poffertjesbakker

01-06-2023 14:43
uur
poffertjesbakkerij jasper_jasper bax_fietsenmaker zaltbommel
Jasper Bax met zijn 'Poffertjesbakfiets'. (foto: aangeleverd)

ZALTBOMMEL - "Ik ben gek op poffertjes", zegt Jasper Bax van fietsenmakerij Jasper in de Waterstraat. "Maar je kunt ze bijna nergens meer krijgen. Joceline, mijn vrouw, en ik gingen er speciaal voor naar Laren." 

Sinds kort mag Jasper zich de eigenaar noemen van zijn eigen 'poffertjesbakfiets'. "Ik heb een jaren ‘40 bakfiets van de vroegere groenteboer Rombeek uitgerust met een bakplaat. Daarop kan ik 120 poffertjes bakken. De bakfiets heb ik in de avonduren uit elkaar gehaald en gerestaureerd. Daar ben ik vijf maanden mee bezig geweest", lacht hij.

Zaterdagen
Trots toont de eigenaar zijn stukje nostalgie. "Een rijdend museum", zegt hij. Fraaie kleuren sieren het dakje van de rijdende poffertjeskraam "Op zaterdag staan we met mooi weer van tien tot vier voor de fietsenwinkel op de stoep. En tijdens de braderie en de Avondvierdaagse." 

Geheim recept
Jasper heeft de kunst van het bakken geleerd van een deskundige met maar liefst 55 jaar ervaring. "Het beslag is een driehonderd jaar oud, geheim recept. Het bakken van poffertjes is een oud ambacht, net als het repareren van fietsen", zegt de kersverse Bommelse bakker.  

Met een ietwat hongerige blik besluit de ambachtsman: "Voor echte poffertjes kunnen ze me wakker maken. Maar dat hoeft nu niet meer. Ik kan ze te allen tijde zelf bakken."

 

 

Tags

jasper bax,poffertjesbakfiets