bird
vrijdag 29 maart | 11.27 uur

Elliz in Company opent ‘Fiets & Techniek’

14-06-2022 11:34
uur
Door: Britta Alink
fietentechniek
Wethouder Adrie Bracht verrichtte de officiële opening. Links Yvette Montforts en rechts Elze Frie. (Foto: Mariska van Brakel)

ZALTBOMMEL - Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen vanaf deze week terecht bij 'Fiets & Techniek'. Zij kunnen aan de slag in de fietswerkplaats, de tweede vestiging van Elliz in Company.

De eerste grote klus is een flinke uitdaging: zestig fietsen opknappen voor leerlingen van Kentalis, de school voor dove en slechthorende jongeren die momenteel wordt gebouwd. Vanaf 1 september krijgen ze al les in het oude gebouw van De Brug aan de Wielkamp en af en toe in de nieuwe locatie van De Brug aan de Sportlaan.

Veel handjes nodig
"De zestig fietsen staan klaar, maar er zijn veel handjes nodig om ze op te knappen. We zoeken nog een praktijkbegeleider oftewel een chef werkplaats", zegt Elze Frie, de oprichter van Elliz in Company. "En daarnaast vrijwilligers die een dagdeel per week komen helpen."

Werkvloercoördinator
Een 'werkvloercoördinator' is wel al aangenomen: Yvette Montforts. Zij is de schakel tussen de deelnemers en instanties zoals WerkZaak.

Opknappen oude fietsen
De nieuwe fietsenwerkplaats is gevestigd in het voormalige Rabobank-kantoor aan de Boschstraat. 'Fiets & Techniek' richt zich op het opknappen van oude fietsen. Elliz in Company is een inzamelpunt voor het ANWB kinderfietsenplan en in samenwerking met Stichting Leergeld voorzien ze in de behoefte aan kinderfietsen voor kinderen uit gezinnen waar niet zoveel geld is. Ook Welzijn Bommelerwaard heeft fietsen nodig, voor statushouders om te leren fietsen.

Open inloop
'Fiets & Techniek' is een pilot van twee jaar, gefinancierd door de gemeente Zaltbommel. Net als de textielwerkplaats aan de Waterstraat heeft de werkplaats een 'open inloop'. Oftewel: iedereen kan gewoon naar binnen wandelen. "We richten ons op mensen die tussen de wal en het schip dreigen te raken", zegt Elze. "Of mensen die een beetje eenzaam zijn."

Geen concurrenten
In het ruime pand hebben leerlingen van Tekenschool Bommelerwaard een kleurrijke wandschildering gemaakt. Het meubilair komt van een opgeheven jongerencentrum en fietsenmaker Jasper Bax van Fietsenmakerij Jasper heeft geadviseerd over technische zaken, zoals de aanschaf van gereedschap. "We zijn beslist geen concurrenten van elkaar", benadrukt Elze. "Als particulieren hun fiets bij ons willen laten repareren dan sturen we ze door naar Jasper. Wij knappen hier oude fietsen op en zorgen er voor dat ze weer door iemand gebruikt kunnen worden."

Cambium College
Inmiddels ligt er ook een verzoek van het Cambium College om fietsen te leveren voor ongeveer dertig Oekraïense scholieren. "Je kunt een heel eind komen op een oude fiets", lacht Elze. Ook deze fietsen zijn er wel, maar ze moeten allemaal nog opgeknapt worden en daar zijn vrijwilligers en deelnemers voor nodig.

Doorstromen
"Het zou natuurlijk fantastisch zijn als deelnemers vanuit onze werkplaats doorstromen naar een betaalde baan", zegt Elze. "We willen dan ook graag met bedrijven samenwerken. Als wij hier iemand hebben, die heel handig is, zou een bedrijf die persoon kunnen opleiden. En wij zouden hem of haar kunnen begeleiden. Dat is geen 'moeten', maar als een deelnemer het wil en kan, dan word ik daar wel heel blij van. We zien het ook bij vrijwilligers, die bloeien bij ons vaak helemaal op. Het is een fijn gevoel als je weet dat je weer meetelt, als je weet dat mensen op je rekenen, dat je weer mee kunt doen en een functie hebt. Dat is waar het om gaat bij Elliz in Company: we doen het met elkaar."

www.ellizincompany.nl

 

 

Tags

elliz in company,elze frie,Yvette Montforts