bird
vrijdag 26 april | 01.27 uur

Eerste hybride warmtepomp in bestaande woningbouw geïnstalleerd

21-04-2021 09:33
uur
Door: Marlou van Dijk
Ammerzodenwarmtepomp2-1
Mevrouw Van Uden bij haar woning waar Kemkens bezig is met de installatie (Foto: De Kernen)

AMMERZODEN - Woningstichting de Kernen heeft in een woning uit 1986 in Ammerzoden de eerste hybride warmtepomp aangebracht. Dit is een grote stap in het verduurzamen van het bestaande woningbezit. Dit jaar zal de Kernen in samenwerking met Kemkens driehonderd bestaande woningen met behulp van hybride warmtepompen duurzamer maken.

Urgentie
De behoefte om te verduurzamen komt voort uit de urgentie om minder of geen gas meer te gebruiken in woningen. De verwachting is dat door het gebruik van een hybride warmtepomp de gasbesparing minimaal 30% zal zijn. Ook vermindert de CO2 uitstoot. De Kernen zet zich tegelijkertijd in voor het betaalbaar houden van de woonlasten en wil in 2050 een circulaire corporatie zijn.

Nauwe samenwerking
Hybride warmtepompen zijn er in verschillende soorten, afgestemd op het type woning. Voor de woningen van De Kernen is gekozen voor de ventilatielucht warmtepomp en de lucht-water warmtepomp. De Kernen kan in deze groots opgezette proeftuin met beide typen uitgebreid ervaring opdoen. Het plaatsen van de driehonderd hybride warmtepompen gebeurt in nauwe samenwerking met installatiebedrijf Kemkens. Beide organisaties zetten hier vaart achter. 

Begeleiding
Wonen in een huis met een hybride warmtepomp is anders en mevrouw van Uden uit Ammerzoden is de eerste huurder die dit zal ervaren. De Kernen werkt nauw samen met Kemkens om bewoners van deze nieuwe warmtetechnieken goed te begeleiden tijdens de overgang.

Voor wie meer wil weten over de techniek verwijst De Kernen naar de website van Kemkens over de hybride waterpompen: www.kemkens.nl/warmtepompen/hybride-warmtepomp

 

Tags

De Kernen,Hybride waterpomp,ammerzoden,kemkens