bird
donderdag 25 april | 03.20 uur

Een schone tent dankzij de brandweer: 'Als de Oranjevereniging belt, staan we er'

31-05-2022 12:23
uur
Door: Marijke Verhoef
310522_brandweer nederhemertLR-1
Jan Wolfers en Aart Brugmans. Foto: aangeleverd

NEDERHEMERT - Wat doe je als er tijdens de Foute Party liters bier op de grond terecht komen, maar er de volgende ochtend weer ontbeten moeten worden in de feesttent? Dan bel je de brandweer!

Aart Brugmans en Jan Wolfers staan al jaren op de zaterdag na de Foute Party om 7:00 uur met de brandweerwagen paraat bij de feesttent. Ze rollen de slang uit en spuiten de vloer schoon. Binnen een half uur zijn ze klaar, waarna de oranjevereniging het ontbijt voor de driehonderd chauffeurs die meedoen aan de truckshow klaarzet. “Zij komen binnen in een schone tent. Dat is prettig. Je wil niet in de bierlucht van het feest van de vorige avond ontbijten”, zegt Aart.

Hij feest zelf altijd mee, ook al gaat zijn wekker de ochtend na de Foute Party al om 6:30 uur. “Je hebt dan af en toe wat hinderlijke hoofdpijn”, zegt Aart met een knipoog, “maar we doen het met veel plezier. Als we de tent schoon hebben, pakken we een broodje met een gebakken eitje mee. Het is leuk om de complimenten van de chauffeurs te horen en bij te kunnen dragen aan het evenement.”

Bijzonder
De brandweermannen zijn maar wat trots op het spektakel dat Nederhemert ieder jaar weer organiseert. Aart is geboren en getogen in het dorp en al twintig jaar lid van de vrijwillige brandweer van Nederhemert. Hij komt altijd naar de truckshow en de truckpulling kijken. “Op mooie dagen staat er tot wel 4500 man publiek. Dat we zoiets in zo’n klein dorp kunnen doen, dat is toch bijzonder? Daar helpen we graag aan mee. Als de oranjevereniging belt, dan staan we er met de brandweer.”

Tijdens de eerste edities stond de brandweer nog met vier man langs het parcours van de truckpulling. Mocht er iets in de brand vliegen, dan grepen ze meteen in. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Met waterbakken op diverse plekken langs de baan is de veiligheid gegarandeerd. Nu helpt de brandweer vooral met schoonmaken. Dat doen ze voor het chauffeursontbijt, maar ook na afloop van de feestweek. Als de organisatie de tent helemaal leeg heeft gemaakt, rijden Aart en Jan nogmaals voor met de brandweerwagen. Ze rollen de slangen uit, zetten de pomp aan en spuiten de tent aan de binnen- en buitenkant schoon. Zo sluiten ze steevast een fantastische feestweek af.

Dit verhaal verscheen vorige week in de Bommelerwaardgids-bijlage in het kader van de feestweek in Nederhemert.

Tags

feestweek Nederhemert,Foute Party,Brandweer Nederhemert