bird
vrijdag 19 april | 23.36 uur

Een mand voor moeilijke én mooie momenten

11-09-2020 10:20
uur
Door: Britta Alink
waakmand-2
• Vlnr. Gerlinde Baron, Leny Merks en Frans van Amelsvoort. (foto: Paul van Galen)

BOMMELERWAARD – Sinds deze zomer kan iedereen die in de Bommelerwaard waakt bij een stervende een gratis ‘Waakmand’ bestellen. Een mand vol troostrijke, handige en zinvolle zaken, waarmee de tijd aan het bed een stukje lichter kan worden.

De ‘Waakmand’ bestaat al een tijdje landelijk. Verzorgingshuizen, ziekenhuizen en hospices hebben er vaak een, die ze bij de familie van een stervende op de kamer zetten.

Lokale leveranciers
In de Bommelerwaard is sinds dit jaar de eerste lokale stichting Waakmand actief, die zich richt op de inwoners van Maasdriel en Zaltbommel. “Onze waakmanden vullen we met producten van lokale leveranciers”, vertellen de initiatiefnemers Frans van Amelsvoort, Leny Merks en Gerlinde Baron.

Sander de Hosson
Leny hoorde vorig jaar van een vriendin voor het eerst over de bijzondere mand. Later las ze een column van longarts Sander de Hosson over het initiatief en vlak daarna een artikel van journalist Rob Bruntink in Pal, het magazine over de palliatieve zorg.

Samen met Frans besloot ze een Bommelerwaardse stichting op te richten om de waakmanden ook in deze regio te kunnen uitdelen. Al snel vonden de wijkverpleegkundige Gerlinde Baron bereid om ook bestuurslid te worden.

Bij particulieren thuis
De Bommelerwaardse variant is een beetje anders dan de landelijke ‘Waakmand’. “Wij brengen de manden ook bij particulieren thuis”, legt Leny uit. “Bovendien mogen de mensen de mand ook houden. Spullen die ze niet gebruiken, kunnen ze aan ons teruggeven.”

Ambassadeurs
De reacties op het initiatief zijn overweldigend positief. Rob Bruntink bood zich spontaan aan als ambassadeur voor Waakmand Bommelerwaard. Daarna volgden zonder aarzeling ook Sander de Hosson, de burgemeesters Henny van Kooten van Maasdriel en Pieter van Maaren van Zaltbommel en notaris Coert Zondervan. “Mede dankzij deze ambassadeurs en het feit dat we nu al de ANBI-status hebben, hebben we veel sponsors gekregen”, vertellen de drie bestuursleden.

Korting
Van het eerste geld zijn Leny en Gerlinde samen al gaan shoppen. “We willen lokale ondernemers niet vragen gratis spullen te leveren, zij hebben het nu al moeilijk genoeg”, zegt Leny. “Wel hebben we gevraagd of we korting konden krijgen en dat vinden de meesten gelukkig geen probleem.”

Persoonlijke mand
En dus heeft de stichting op dit moment een voorraadje plaids, puzzelboekjes, kaarsen, massageolie, kleurboeken voor jong en oud, chocolade, snoepjes en douchecrème. “We vullen de mand aan met dingen, die specifiek voor een bepaalde situatie zijn”, licht Gerlinde toe. “Zo wordt het een persoonlijke mand. Als er bijvoorbeeld kinderen bij betrokken zijn, doen we er een knuffeltje of iets van speelgoed bij.”

Een mand aanvragen kan bij Leny Merks: 06-57202046 of info@waakmand-bommelerwaard.nl

Tags

waakmand,waakmand bommelerwaard