bird
dinsdag 23 april | 22.19 uur

Een maand leven op bijstandsniveau voor de Voedselbank

30-10-2020 13:35
uur
Door: Britta Alink
sinterklaas kopie-2
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL - Gemeenteraadslid Isabel Plessius van de VVD gaat een maand lang leven op bijstandsniveau. Het geld dat ze overhoudt is voor de jaarlijkse Sinterklaasactie van de Voedselbank. Ze hoopt dat meer mensen haar voorbeeld volgen.

De kinderen van wie de ouders gebruik maken van de Voedselbank mogen binnenkort hun verlanglijstjes inleveren en krijgen allemaal voor hetzelfde bedrag cadeautjes van Sinterklaas. Die cadeautjes kan de Goedheiligman met een flinke korting inkopen bij Intertoys Zaltbommel. "We zijn heel blij met die korting", zegt Isabel, die sinds een jaar actief is als vrijwillig activiteitencoördinator bij Voedselbank Bommelerwaard.

Sponsors
De cadeautjes worden gekocht van geld dat de Voedselbank krijgt van verschillende trouwe sponsoren, zoals diverse Bommelerwaardse kerken, Kringloopwinkel Spullewaard en vele bedrijven. Ook veel particulieren maken juist rond Sint-Maarten, Sinterklaas en Kerst een bedrag over naar de Voedselbank. Isabel hoopt dat zij ook dit jaar de portemonnee weer trekken.

100 euro
Zelf gaat ze ook financieel haar steentje bijdragen door de hele maand november te leven op bijstandsniveau. Ze wil gedurende die maand niet meer dan 100 euro in totaal uitgeven aan eten, kleding en verzorgingsproducten. "Ik ga dat bedrag in één keer pinnen en daarmee alle uitgaven contant afrekenen", vertelt ze. "Maar ik weet nu al dat het bijna niet te doen is. Denk maar na hoe duur tandpasta is of shampoo en tampons. En gezond eten zoals fruit."

Eigen verantwoordelijkheid
Als echte VVD-politica had Isabel in het verleden vooroordelen over afnemers van de Voedselbank. "Vanuit de VVD hebben wij eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan en zelf stelde ik altijd dat iedereen een keuze heeft. Hoe kan het überhaupt dat wij in zo'n welvarend land leven en toch een Voedselbank nodig hebben?", zegt ze bijna verontschuldigend. "Maar toen ik als vrijwilliger bij de Voedselbank aan de slag ging, hoorde ik de verhalen die achter die mensen schuilgaan. Ik hoorde hoe het kwam dat ze al hun geld kwijtraakten, in de schulden zijn gekomen. Veel mensen zijn de dupe van wat anderen ze hebben aangedaan. Ze kwamen terecht in een echtscheiding of ze raakten hun baan kwijt. Zij kunnen er echt niets aan doen dat ze in die situatie zitten, hebben dat niet zelf in de hand."

Raadscolumn
Toen Isabel in september aan de beurt was om de raadscolumn voor de gemeente Zaltbommel te schrijven (hierbij schrijft steeds een ander raadslid over wat hem of haar bezighoudt), besloot ze het te hebben over de kloof tussen inwoners en politiek. "Ik heb altijd geleerd dat als je ergens iets van vindt, je niet aan de zijlijn moet blijven staan", schreef ze in haar column. "Om wat meer met mijn voetjes in de klei te staan en om de kloof tussen politiek en burger iets te overbruggen, ben ik bij verschillende vrijwilligersinstellingen actief. Bij de Voedselbank heb ik gezien wat armoede met mensen doet - en hoeveel verborgen armoede er is", schreef ze.

Uitdagen
"Een gek voorstel van een VVD'er, maar ik daag al mijn collega-raadsleden en het college uit om een maand op bijstandsniveau te ervaren wat een groot deel van de bevolking moet doorstaan. Ook dat draagt wat mij betreft bij aan het verkleinen van de kloof tussen inwoners en politiek."

Een week
Of de overige gemeenteraadsleden gehoor geven aan haar oproep om een maand lang op bijstandsniveau te leven, weet ze niet. "Zelf ga ik het sowieso doen", belooft ze. "Het lijkt me mooi als meer mensen zich hierbij aansluiten om zich bewust te zijn hoe zwaar het leven voor sommige mensen is. Al is het maar een week. Of een dag."

Wie iets wil bijdragen aan de cadeautjes voor de kinderen kan een bedrag overmaken naar: NL 54 RABO 0154 6267 83 t.n.v. Voedselbank Bommelerwaard o.v.v. Sinterklaas.

Britta Alink

Tags

sinterklaasactie,voedselbank bommelerwaard,isabel plessius