bird
vrijdag 19 april | 06.17 uur

E-waste Race levert 6000 elektrische apparaten op

13-04-2021 14:50
uur
210406 margrietschool-tiel-e-waste-mag -gepubliceerd-1
• Leerlingen van de Prinses Margrietschool uit Tiel tonen hun ingezamelde apparaten. (foto: aangeleverd)

RIVIERENLAND – Leerlingen van tien basisscholen in Rivierenland hebben de afgelopen vier weken maar liefst 6.267 oude elektronische apparaten ingezameld. In de Bommelerwaard deden De Regenboog uit Nieuwaal en De Bogerd uit Rossum mee.

In Nieuwaal haalden de kinderen 600 elektronische apparaten op, in Rossum 1106.

De ingezamelde apparaten belanden niet in de verbrandingsoven, maar worden hergebruikt of gerecycled. De E-waste Race is een samenwerking tussen AVRI en WEEE Nederland.

Consuminderen
Op alle tien de scholen is eerst een gastles gegeven waarin de kinderen onder andere leerden over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Corona
Na de gastles gingen de kinderen vier weken lang elektronisch afval inzamelen. In verband met corona gebeurde dat dit jaar alleen in hun eigen ‘bubbel’. Dat betekende dat ze de apparaten ‘coronaproof’ meenamen van huis, familie of mensen die ze kennen.

Inleverpunt
Daarnaast hadden verschillende scholen een inleverpunt ingericht waar buurtbewoners hun apparaten konden inleveren. Avri heeft alle ingezamelde apparaten bij de scholen opgehaald en zorgt ervoor dat ze allemaal worden hergebruikt of gerecyceld.

Milieustraat
Los van de E-waste Race kunnen inwoners oude elektrische apparaten altijd gratis inleveren op de milieustraat. Vanuit Avri gaat het dan naar bedrijven die de grondstoffen hergebruiken.

De andere scholen die meededen aan de E-waste Race Rivierenland waren Den Alderhaag in Zoelen (158 apparaten), Het Kompas in Kesteren (2561 apparaten), De Klepper in Zoelmond (672 apparaten), de Oranje Nassauschool in Culemborg (59 apparaten), Ds. Derksenschool in Ravenswaaij (619 apparaten), Prinses Margrietschool in Tiel (296 apparaten), Prins Mauritsschool in Tiel (103 apparaten) en De Mariaschool in Boven Leeuwen (93 apparaten).

Alle leerlingen hebben als dank een kwartetspel gekregen en de scholen ontvangen een certificaat.

Tags

e-waste race,de regenboog nieuwaal,de bogerd rossum