bird
vrijdag 19 april | 00.36 uur

Drielse Vertellingen 2020 weer vol bijzondere verhalen

09-11-2020 13:22
uur
drielse-2
• Het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit aan de Poel in Velddriel.

MAASDRIEL - Zoals elk jaar zal er tegen de feestdagen weer een nieuwe editie van de Drielse Vertellingen verschijnen. Dit jaar is de uitgave vernieuwd met nog meer artikelen en oude afbeeldingen.

De herkenbaarheid is daarentegen ongewijzigd. Door de coronamaatregelen zal er helaas geen uitreiking van het eerste exemplaar plaats vinden in het Driels Museum. Wel komt er een promotiefilm online op facebook en op de website van het museum, waarna het jaarboek in de winkels verschijnt.

75 jaar geleden
Natuurlijk wordt dit jaar aandacht geschonken aan de bevrijding van 75 jaar geleden. Mariëlle van Hezewijk heeft een indrukwekkend verhaal geschreven over haar moeder Nettie Sars, welke begin ’45 voor de tweede keer Driel moest verlaten voor het dreigende oorlogsgeweld. Na een aantal evacuatieadressen belandde zij voor negen maanden in Herwijnen. Hoe de evacuatie verliep, hoe het er aan toe ging in hun tijdelijke onderkomen en vooral ook hoe Nettie haar geliefde Jan van Hezewijk moest missen, heeft Nettie toen aan haar dagboek toevertrouwd. Dat het gemis haar liefde voor Jan zou vergroten had ze vooraf niet kunnen bedenken.

Jo en Ria van Osch
Minstens even indrukwekkend is het verhaal van Jo en Ria van Osch, die als jonge kinderen toen ook het dorp moesten verlaten. Hun zwerftocht, deels te voet en met hun pas twee maanden jonge zusje in de kinderwagen, leidde via diverse adressen uiteindelijk naar Friesland. ’s Nachts werden zij staand in een stampvolle trein vanuit Culemborg naar Leeuwarden getransporteerd.

Dokkum
Tot ieders grote verdriet kwam daar iets later haar zieke babyzusje Toosje te overlijden. Daags na de begrafenis moest het gezin toch gelijk verder, per vrachtschip naar Dokkum. Er restten lang alleen herinneringen aan Toosje. Tot Ria enkele jaren geleden in een opwelling de plaats wist op te sporen waar ze destijds begraven was. Een oud bidprentje en een bezoek aan de begraafplaats brachten de herinneringen aan haar zusje weer tot leven.

Wolf
Ook de drie oud-redactieleden Jan Buylinckx, Robert Goesten en Gerard de Leeuw hebben weer een bijdrage geleverd aan deze uitgave. Jan verhaalt over hoe de wolf niet alleen onlangs in onze regio is gesignaleerd, maar driehonderd jaar geleden hier ook al werd bejaagd omdat het roofdier vee en soms zelfs ook mensen lastig viel.

An de Smid
Robert schrijft over het ontstaan van de Drielse Vertellingen in 1984 en Gerard zijn verhaal gaat over de smid ‘Jo van Hermanne’ (1901-1960) en zijn vrouw ‘An de smid’. Jo beheerste niet alleen het smeden maar was ook een paardendokter die de werkpaarden van diverse kwalen af kon helpen. De Van der Heijdens kenden vijf generaties smeden in hun familie.

Pastoor Steenbekkers
Daarnaast wordt door Niels van Houten kort de geschiedenis van bouwbedrijf Van Erp en Goesten (1912-1941) omschreven en schrijft Harry Brekelmans over de uit Alem afkomstige pastoor Willem Steenbekkers (1876-1934). Willem had nog twee broers en vier zussen. Het feit dat de nakomelingen van de zussen geen Steenbekkers heten zorgt voor verrassende familiaire dwarsverbanden in het dorp. Er zijn nog diverse inwoners van Alem die deze gezinsleden als voorouders hebben. Willem heeft een ‘bewogen’ pastoraat gekend. De zakelijke leiding van zijn parochie was bij hem in goede handen, maar hij werd wel omschreven als streng en principieel. ’’Als hij geen ruzie kon maken, dan leefde hij niet’’, werd ook wel over hem gezegd.

De Meidoorn
Minder lang geleden, maar niet minder interessant, is het verhaal van Ad van Rangelrooij over het begin van Openbare Basisschool de Meidoorn, nu bijna 40 jaar geleden. Want terwijl het openbare onderwijs twee eeuwen geleden in ons land gemeengoed was, hebben de initiatiefnemers eind jaren ’70 flink moeten strijden om het in Kerkdriel weer van de grond te krijgen. Begonnen in houten noodlokalen is de school via ‘De Vijf Koepeltjes’ aan de Kerkstraat terecht gekomen op de plek waar in het verleden de oude land- en tuinbouwschool, later dorpshuis De Piepelenberg, stond.

Vanaf 21 november
Deze Drielse Vertellingen bevat weer voor elk wat wils en is geïllustreerd met veel foto's welke bij menigeen herinneringen op zal roepen. Drielse Vertellingen is vanaf zaterdag 21 november verkrijgbaar bij de bekende verkoopadressen in Kerkdriel en Velddriel. Het is weer een mooi cadeau voor de komende feestdagen.

Bij de foto:
Vanwege de schaarste deelde het Rode Kruis na de bevrijding in 1945 voedselpakketten uit, hier aan de Poel in Velddriel. Het huis rechts, nu met huisnummer 15, is na 75 jaar weinig veranderd en nog steeds herkenbaar.  Mevrouw van Gessel neemt het pakket in ontvangst en woonde in de boerderij met de rieten kap.

 

 

Tags

drielse vertellingen 2020