bird
dinsdag 23 april | 18.26 uur

Dorpsraad: 'Het zou echt zonde zijn als de boekenboom weg zou moeten'

31-12-2021 10:44
uur
Door: Marlou van Dijk
271221_boekenboomCSDklein kopie-1
• De boekenboom op de hoek van de Molenstraat en de Molendwarsstraat. Foto: Bommelerwaardgids

Nederhemert - Nadat er meerdere keren vernielingen aan de Boekenboom in Nederhemert hadden plaatsgevonden, heeft de Dorpsraad Nederhemert nu voor camerabewaking gekozen. De Dorpsraad hoopt dat dit ervoor zorgt dat meer vernieling en baldadigheid voorkomen wordt.

“De boekenboom is een initiatief van de dorpsraad in Nederhemert”, vertelt René van de Werken, voorzitter van de Dorpsraad. “Een van de leden van de Dorpsraad Nederhemert heeft de boom een aantal jaren geleden gemaakt. We willen de boom graag bewaren, want er wordt regelmatig gebruik van gemaakt.”

(Tekst loopt door onder de foto's)



De boekenboom bestaat uit een aantal stammen met verschillende vakjes waar mensen gratis boeken kunnen lenen of juist zelf boeken in kunnen plaatsen. René van de Werken vervolgt: “Er was al langere tijd sprake van vernieling. De boekenboom werd geplunderd en dan lagen de boeken door het hele dorp, in de sloot en werden de klepjes van de kastjes afgebroken. Een paar weken geleden vond er zelfs brandstichting plaats en heeft de wijkagent er aandacht aan besteed. Een houten boom met boeken en vuur is tenslotte geen goede combinatie.”

Zonde
De boom staat redelijk afgelegen en er is geen goed zicht op. “De boekenboom continu in de gaten houden lukt niet. Camerabewaking is dan de makkelijkste en beste oplossing om ervoor te zorgen dat de boom niet nog verder vernield wordt. Het zou echt zonde zijn als de boom weg zou moeten.” 

De Dorpsraad Nederhemert kan de camerabeelden zelf niet inzien. Wanneer dit nodig is, krijgt de politie de sd-kaart met de beelden en kunnen ze die zelf uitlezen. Aan de boom hangen ook bordjes met de melding camerabewaking erop. "We hopen dat dit het gewenste effect heeft en voldoende afschrikt om de baldadigheid en vernieling te stoppen.”

Tags

Dorpsraad Nederhemert,Boekenboom,camerabewaking