bird
woensdag 24 april | 14.18 uur

Dorpsplatform Nieuwaal ziet windmolens niet zitten

04-03-2021 12:55
uur
Door: Britta Alink
windmolen-10-13
• Volgens het dorpsplatform passen windmolens absoluut niet in de beperkte ruimte rond het dorp. (Foto: Adobe Stock

NIEUWAAL – Nieuwaal zit niet te wachten op windmolens. Dat blijk uit een brief van het dorpsplatform, gericht aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Zaltbommel.

Het platform reageert hiermee op de onlangs gepresenteerde ‘Kansenkaart’, waarin Zaltbommel aangeeft waar in de gemeente in de toekomst mogelijk windmolens en zonneparken zouden kunnen komen. “De bewoners van Nieuwaal hebben de kansenkaart met onbegrip en weerstand ontvangen”, schrijft het platform.

Glastuinbouw
Volgens de schrijvers is het dorp op dit moment al grotendeels omringd door glastuinbouw. “En dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee. De komst van windmolens zou een extra belasting betekenen voor de leefomgeving.”

RES bijeenkomsten
Het dorpsplatform geeft in de brief aan dat ze haar zorgen ook kenbaar heeft gemaakt tijdens de Regionale Energie Strategie bijeenkomsten. “Helaas zien we dat op geen enkele manier vertaald in de uitwerking. Zo zijn er gedeeltes op de kaart aan te wijzen waar op postzegel-niveau is aangegeven wat de ‘kans’ is, terwijl het gebied tussen Nieuwaal en Zuilichem bestaat uit grenzen die ‘los uit de pols’ lijken te zijn ingetekend. Op deze manier is een ruim gebied gecreëerd dat kansrijk wordt geacht voor de bouw van windmolens. De groene corridor tussen de Breemwaard en de Lieskampen is kansrijk ingekleurd, een gedeelte van de woonkern tussen Zuilichem en Nieuwaal is kansrijk en zelfs de Waal bij Nieuwaal en Gameren blijkt kansrijk voor de bouw van windmolens.”

Onrust
Volgens het dorpsplatform zou de gemeente meer moeten inzetten op het benutten van (ondiepe) geothermie, van daken en waterkrachtenergie. “Wij zijn van mening dat de windmolens absoluut niet passen in de beperkte ruimte die we hier hebben. Wij hopen dat u de kansenkaart aanpast, zodat de onrust hierover verdwijnt.”

Tags

windmolens,kansenkaart zaltbommel,windmolens nieuwaal