bird
dinsdag 26 september | 20.53 uur

Diversiteit aan instrumenten en stijlen markeert zonovergoten EVF

12-09-2023 16:30
uur
110923_DominicSeldis-LoesvGameren
Dominic Seldis en pianiste Celia Garcia Garcia laten zich dirigeren door een bezoekster. Foto's: Loes van Gameren

ZALTBOMMEL - In een zonovergoten Zaltbommel ontving het Emmy Verhey Festival afgelopen weekend lokaal, regionaal, nationaal en internationaal befaamde musici. In thuishonk de Gasthuiskapel en op andere prachtige plekken, zoals de Muziektent op de stadswallen, de tuin van het Stadskasteel en – voor het eerst dit jaar – Slot Rossum.

Een aantal gezichten was steeds weer te zien bij de in totaal 17 concerten van de 18e editie van het EVF. Het programma, samengesteld door artistiek leider en saxofoniste Femke IJlstra, was dan ook heel divers. Bovendien waren de meeste concerten gratis toegankelijk: het Emmy Verhey Festival wil zo laagdrempelig mogelijk zijn, juist voor mensen die zelf niet zo snel klassieke concerten bezoeken.

(Tekst loopt door onder de foto's)
Daarom kon tijdens het festival onder het motto ‘Muzikale ontmoetingen' ook kennis worden gemaakt met verschillende soorten muziek en met bijzondere muziekinstrumenten. Zoals de theremin, het enige instrument dat wordt bespeeld zónder het aan te raken. Thorwald Jørgensen, geboren in Zaltbommel en nu een internationaal gevierd theremenist, liet vrijdagavond zien hóe.

Tijdens het ontbijtconcert op zondagochtend was Naomi Sato te gast bij Femke IJlstra. Naomi speelt de sho, een traditioneel Japans mondorgel.

Podium
Musici ontmoetten ook elkáár tijdens het EVF. Zaterdagochtend konden (amateur)saxofonisten meedoen aan de sax play-inn en verschillende vooraanstaande musici speelden samen met jong talent. Zo gaf topfagottist Bram van Sambeek de 17-jarige Vicente Borst een podium, Femke de 11-jarige (!) saxofoniste Amy Nassereddine, Thorwald Jørgensen en Kamilla Bystrova de 17-jarige violiste Luca van der Waals, pianist Frans Douwe Slot - onder andere - Prinses Christina Concours-winnaar Jisse Kuipers en EVF-huisband Mrs. Stuyvenberg de Cambium-band 'Smells like Teenagers'.

Meesterpianist Thomas Beijer gaf acte de présence en de show van Dominic Seldis - contrabassist en bekend van onder meer het tv-programma Maestro - was hilarisch, met een gratis lesje dirigeren toe.

Tags

Emmy Verhey Festival,EVF