bird
zondag 26 mei | 04.58 uur

Dikke Banden Race bij WTC Maaswaal vanwege Vuelta-doorkomst

20-07-2022 14:15
uur
Door: Martin van Hemert
180722_WTCMaaswaalDikkebanden
Een eerdere Dikke Banden Race op een andere locatie. Als het aan WTC Maas-Waal ligt, gaat het er op zaterdag 20 augustus ook zo uitzien op de eigen wielerbaan. Foto: Jumbo-Visma

BRAKEL – De internationale wielerwedstrijd La Vuelta a España doet op zaterdag 20 augustus de Bommelerwaard aan. WTC Maaswaal grijpt dat bijzondere moment aan om het wielrennen in de regio flink op de kaart te zetten. 

"Misschien is dit wel de enige keer in ons leven dat we meemaken dat de Vuelta zo vlak langs ons clubhuis heen komt." Voor WTC Maaswaal-leden Leenart van Eck en Matthijs Kuipers is het zonder een spoortje twijfel één van de hoogtepunten van het jaar; de doorkomst van de Ronde van Spanje door de Bommelerwaard. Aanvankelijk zou dat al in 2020 gebeuren, maar zoals bekend werd dat feestje verpest door corona.

Gelukkig voor Leenart, Matthijs en de rest van wielersportminnend Bommelerwaard is van uitstel geen afstel gekomen en voert er twee jaar later - op zaterdag 20 augustus - tóch een etappe dwars door de Bommelerwaard heen.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Het belooft een mooie dag te worden, waarop WTC Maaswaal (voluit: Wieler Toer Club Maaswaal) ook zijn steentje bijdraagt om de wielersport onder de aandacht te brengen. Zo wordt er aan het begin van de middag live gekeken naar de doorkomst van de renners en kan er aan het eind van de middag het slot van de etappe op een groot scherm worden bekeken.

Plezier
In de tussenliggende tijd vindt hét zwaartepunt van de activiteiten plaats: de dikke banden races op de wielerbaan aan de Langerakseweg in Brakel. Ieder kind neemt zijn of haar eigen fiets mee (alle fietsen behalve racefietsen zijn toegestaan), de organisatie zorgt voor een helm voor de veiligheid en iedereen krijgt een leuke prijs. WTC Maaswaal hoopt de regio op deze manier enthousiast te maken voor de wielersport. "We willen kinderen kennis laten maken met fietsen en tegelijkertijd WTC Maaswaal op de kaart zetten. En natuurlijk zou het leuk zijn als we er nieuwe leden aan over kunnen houden, maar het plezier en de laagdrempeligheid staan voorop", vertelt Matthijs. 

'De bink'
Waar Matthijs pas sinds een jaar of vier serieus is gaan wielrennen, zat Leenart al op jonge leeftijd op de fiets. Hij kan dan ook uit eigen ervaring putten: "Vroeger heb ik ooit aan een dikke banden race meegedaan én een medaille gekregen. Dat vond ik zó vet dat ik een week lang met die medaille heb geslapen", lacht de Zuilichemmer. "Dat is ook mijn drijfveer om dit evenement mede te organiseren; dat een kind meedoet, met zo'n medaille wegloopt en helemaal de bink is."

Dat beaamt Matthijs, al noemt hij ook een andere reden om de sport te promoten: "Wielrenners zijn de laatste tijd vaak negatief in het nieuws, wij willen juist dat het positief in het nieuws komt. 'Wil je hard fietsen? Nou, dan kom je maar hier op ons afgesloten baantje rijden'."

Sfeer
Dat doet Leenart zelf al wekelijks in wedstrijdverband. Tijdens de zogeheten Zomeravondcompetitie rijdt Leenart in de A-klasse: "Dat is de amateur-sportklasse. Daarin gaat het best hard; gemiddeld rond de 44 kilometer per uur. Je moet behoorlijk kunnen fietsen wil je daar goed mee kunnen doen", geeft hij toe. Matthijs beleefde recentelijk zijn vuurdoop in de B-categorie, een soort fun-klasse. Dat was wel even wennen: "Het was voor mij op dat moment onbekend terrein, dat voelde wel een beetje als een drempel, maar uiteindelijk heb ik het toch gedaan. De sfeer is goed, je wordt netjes opgevangen en je krijgt een korte uitleg. En dan moeten de benen gaan spreken, hè", glimlacht hij. "Stiekem ging het best hard, maar het is wel heel leuk. Als je een fiets, helm, schoenen hebt en een beetje kunt fietsen, kun je al meedoen."

Deelname aan de Dikke Banden Race is gratis, wel verzoekt de organisatie iedereen die enigszins van plan is mee te doen, om zich op te geven, zodat daar ook de benodigde spullen voor kunnen worden gereserveerd. Inschrijven is mogelijk via deze link.

Over Wieler Toer Club Maaswaal

AALST/BRAKEL - Wieler Toer Club Maaswaal viert dit jaar zijn 45-jarig jubileum. In die periode verhuisde de vereniging van Aalst naar de huidige locatie in Brakel.

WTC Maaswaal is in 1977 opgericht door een aantal fietsliefhebbers. Het eerste onderkomen van de wielervereniging was een houten clubgebouw op 'Het Hamblok' in Aalst. Na verloop van tijd werd het daar vanwege nieuwbouw echter te druk met betrekking tot het verkeer. Na diverse kunstgrepen te hebben uitgehaald om toch in Aalst te kunnen blijven, werd in 1991 het huidige parcours aan de Langerakseweg in Brakel door en met behulp van financiële steun van de toenmalige Gemeente Brakel aangelegd. Het houten clubgebouw werd ook naar Brakel getransporteerd.

Begin oktober 2006 is het wielerparcours verbreed ten behoeve van de veiligheid voor de renners. Ook is het gehele wegdek van een nieuwe laag asfalt voorzien. Daarnaast is in 2006 het jurygebouw aangepast zodat er nog meer zicht op de finish is. Deze verbetering plus het feit dat de sprints met een camera worden vastgelegd, betekent dat er nooit protesten zijn over de uitslagen.

Naast eigen gebruik wordt de baan ook gebruikt door de IJsclub De IJsvrienden uit Wijk en Aalburg die zomers op het parcours traint. WTC Maaswaal is zowel aangesloten bij de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, oftewel KNWU, als bij de Nederlandse Toer Fiets Unie; NTFU. Een flink aantal toerrijders rijdt regelmatig op zaterdag een ritje van ongeveer 100 kilometer. Meer info over de club: www.wtcmaaswaal.nl

Tags

Vuelta a Espana,Dikke Banden Race,WTC Maaswaal,Leenart van Eck,Matthijs Kuipers