bird
donderdag 25 april | 21.09 uur

Dijkversterking Gameren officieel gestart

24-09-2021 10:11
uur
Starthandeling 3-1
• Met kruiwagens werd het eerste zand voor de dijkversterking gestort. (foto: Waterschap Rivierenland)

GAMEREN – Op de Waalbandijk in Gameren is vorige week het officiële startsein gegeven voor de dijkversterking. Het werk duurt waarschijnlijk tot november.

Bij het werk wordt gebruik gemaakt van een unieke methode: de grofzandbarrière. Dat betekent dat op de overgang van de kleilaag en de zandondergrond een sleuf met grof zand wordt aangebracht, die het oorspronkelijke, fijnere zand vervangt. Het grove zand werkt als een filter dat het water doorlaat en de zandkorrels op hun plaats houdt.

Piping
Bij de Waalbandijk is kans op ‘piping’: het wegspoelen van de grond onder dijk. Door de grofzandbarrière wordt ‘piping’ tegengegaan. Door de nieuwe manier van werken hoeft de dijk niet hoger of breder te worden. Als het werk klaar is, is er aan de buitenkant van de dijk niets meer van te zien.

Eerste zand
Bij de officiële starthandeling hebben bestuurders van Waterschap Rivierenland, Hoogwaterbeschermingsprogramma, gemeente Zaltbommel en de twee aannemers die het werk uitvoeren het eerste grof zand in de sleuf geschept.

Innovatie
Het project is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Volgens directeur Erik Wagener van het HWBP is de dijkversterking in Gameren een mooi voorbeeld om de markt te betrekken bij innovaties. “Dit Waterschap staat voor een enorm grote en complexe dijkversterkingsopgave”, zegt hij. “Bijna 400 kilometer tot 2050. In totaal versterkt Het HWBP 1500 kilometer dijk.”

Klimaatadaptatie
Volgens wethouder Gijs van Leeuwen van Zaltbommel is een ‘veilige en klimaatbestendige dijk voor de gemeente Zaltbommel ook van groot belang in het kader van Klimaatadaptie’: “Nog afgelopen zomer hebben we weer gevoeld hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn op hoogwater.”

Belangstellenden kunnen elke woensdagmiddag tussen 13:30 en 14:30 uur een kijkje komen nemen tijdens een veldexcursie van Waterschap Rivierenland. Aanmelden kan via: Gameren@wsrl.nl

Het werk wordt uitgevoerd door de aannemerscombinatie De Dijkenbouwers (Martens en Van Oord en Van der Ven) en de combinatie Van de Wetering Cultuurtechniek B.V., Vissers Ploegmakers B.V. en FPH Ploegmakers B.V.

 

Tags

dijkversterking gameren,waterschap rivierenland