bird
zaterdag 20 april | 04.49 uur

De Wegwijzer in Nederhemert groeit uit zijn jasje

18-01-2022 15:10
uur
Door: Martin van Hemert
wegwijzer-4
• Het schoolgebouw bestaat al 46 jaar. (foto: aangeleverd)

NEDERHEMERT – Het past allemaal nog nét, maar als het aantal leerlingen toeneemt zoals verwacht, groeit Christelijke Basisschool De Wegwijzer in Nederhemert binnen afzienbare tijd uit zijn jasje. ‘De school is echt helemaal vol’.

Al 46 jaar huist CBS De Wegwijzer in een bescheiden schoolgebouw aan de Schoolstraat in Nederhemert, dat momenteel aan ongeveer 250 leerlingen ruimte biedt.

Helemaal vol
Maar met diverse nieuwbouwprojecten en dus een groot aantal potentiële nieuwe leerlingen op komst, is uitbreiding of nieuwbouw onvermijdelijk, zo stelt directeur Wim van der Toorn. "De school is echt helemaal vol. De middenruimte is al verbouwd zodat daar ook een groep les kan krijgen en zelfs in de teamruimte, waar de juffen en meesters normaal gesproken koffiedrinken, wordt soms individueel les gegeven. Dit jaar en volgend jaar kunnen we deze situatie nog volhouden, maar daarna is het over.”

44 geboortekaartjes
Daarmee verwijst Van der Toorn naar de verwachte groei van leerlingen. Als redacteur van de Dorpskrant Nederhemert zag hij in één jaar maar liefst 44 geboortekaartjes de revue passeren. "En weliswaar gaan die niet allemaal naar onze school, maar dan nog verwachten we de komende 8 tot 10 jaar te groeien tot boven de 330 leerlingen. Daarom hebben we bij de gemeente Zaltbommel aan de bel getrokken."

Onderzoek
De nood is hoog en daarom heeft de gemeente 25.000 euro gereserveerd om uit te zoeken of de school moet worden uitgebreid óf dat er een nieuw schoolgebouw moet worden gebouwd. Van der Toorn heeft geen voorkeur: "Beide opties hebben hun voors en tegens. In het geval van uitbreiding moeten we tijdelijk een ander onderkomen zien te vinden, maar bij nieuwbouw is het juist weer zonde om een gebouw plat te gooien waar veel tijd en energie in is gestoken. En mocht het nieuwbouw worden, dan graag wel het liefst op de plaats waar we nu zitten”, aldus Van der Toorn.

Hij geeft aan in februari met de gemeente om tafel te gaan zitten. "Ik heb er goede hoop op dat we alles in 2022 in kaart hebben gebracht en dat we dan in 2023 écht iets kunnen gaan doen.”

Martin van Hemert

Tags

de wegwijzer,wegwijzer nederhemert