bird
zondag 02 oktober | 08.34 uur

De Poorterij klaar voor de toekomst

uur
Door: Andre Bijl
poorterij-5
Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL - “De Poorterij is klaar voor de toekomst, klaar voor als de wereld weer open gaat.” Dat was donderdag tijdens de carrouselvergadering de boodschap van Ivo van Harmelen, directeur van Cultureel centrum De Poorterij in Zaltbommel.

Van Harmelen praatte de plaatselijke politiek bij over de ontwikkelingen bij De Poorterij. Zijn boodschap: na een moeilijke periode is het afgelopen jaar orde op zaken gesteld. “We begonnen in een enorme chaos, nu is er orde in die chaos ontstaan. Er staat een transparante organisatie.”

Onder druk
Hoewel de activiteiten door het coronavirus steeds verder onder druk kwamen te staan en het door de tweede lockdown wachten is op een herstart, gebeurde er veel op organisatorisch gebied.

Achterstallig onderhoud
Zo werden de financiële administratie en ict-systemen op orde gebracht, werden dure verplichtingen afgebouwd en werd er – deels in eigen beheer – begonnen met het wegwerken van achterstallig onderhoud.

Positief saldo
Bijkomend voordeel van die aanpak is dat er over 2020 een klein positief saldo werd geboekt. Bovendien zijn de voorbereidingen voor een creatieve aanpak van het restant van het huidige seizoen en seizoen 2021-2022 in volle gang. “We onderhouden bestaande contacten en voeren allerlei gesprekken.”

Technische staat
Daarnaast denkt De Poorterij na over de invulling van de nieuwe culturele accommodatie. Pijnpuntje bij al dat goede nieuws is volgens Van Harmelen de technische staat van de voorzieningen: een deel van de apparatuur dateert nog uit 1993 en voldoet allerminst aan de eisen van deze tijd.

Toekomst
Diverse fracties toonden zich enthousiast over de nieuwe aanpak én het positieve financiële saldo. En er waren vragen over de toekomst van het centrum. Zo wilde Anneliese van Oort (PvdA/GroenLinks) weten hoe de nieuwe Poorterij zich straks wil onderscheiden. “Misschien als regionale trekpleister op het gebied van muziek en dans?”, suggereerde ze. Van Harmelen zag zo’n muziek- of danspaleis op zich wel zitten. “Maar het is onze taak om iedereen wat te bieden: cabaret, muziek, koren, lokale bands, maar ook Gelderse gezelschappen.” Die brede invulling is ook de reden dat de Poorterij niet mikt op meer grote voorstellingen per jaar. Bovendien zou dat er voor zorgen dat er meer personeelskosten gemaakt worden. 

Grote zaal
Ook waren politici benieuwd waar het podium van de nieuwe Poorterij aan moet voldoen en welke capaciteit de grote zaal moet hebben. Nu kunnen er 275 bezoekers worden ondergebracht, in de beoogde ‘buurthuis plus’ variant is er ruimte voor 250 personen, de niet gekozen optie ‘buurthuis met theater’ biedt ruimte aan 350 bezoekers. Over het podium was Van Harmelen duidelijk: dat moet in de toekomst groter worden dan nu het geval is. “Daar worden andere eisen aan gesteld dan vroeger. We moeten aansluiten bij de recente ontwikkelingen, gezelschappen kunnen zo niet meer uit de voeten.”

Discussie
Over het aantal zitplaatsen hield hij zich op de vlakte. “Dat is nog niet bepaald en hangt ook af van de toekomstige activiteiten”, aldus Van Harmelen die over dit onderwerp graag in discussie gaat met de gemeente. Op vragen van onder meer Martijn Stoutjesdijk (SP) en Jaco Melse (Groep Melse) gaf hij wel toe dat De Poorterij voorkeur heeft voor 300 zitplaatsen of meer. “Het liefst 350. Dat aantal hebben we niet voor alle voorstellingen nodig, maar het geeft ons een sterkere positie bij de organisatie van commerciële activiteiten, zoals congressen en symposia. Bij 250 bezoekers lopen we eerder tegen onze grenzen aan. Ook bij uitvoeringen van lokale gezelschappen.”

Wethouder Willem Posthouwer schoof het vraagstuk nog even voor zich uit. “De vraag of we kiezen voor zo’n 275 of 300 zitplaatsen, komt bij de verdere detaillering aan de orde. In voorkomende gevallen kun je er altijd nog wat stoelen bij zetten.”

door Andre Bijl

Tags

de poorterij,ivo van harmelen