bird
donderdag 02 mei | 12.09 uur

Dankzij deze bloemen-tegels kunnen Leo en Tilly de weg vinden in Kerkdriel (met video)

05-03-2024 14:54
uur
Door: Martin van Hemert
040324_vergeetmeniet-hoofdfoto
Gasthuis-bewoners Leo Moormann en Tilly Groothuis wandelen het Vergeet-mij-niet-pad. Foto: BWG TV

KERKDRIEL - De oplettende inwoner van Kerkdriel is het wellicht al opgevallen; er loopt sinds kort een pad van tegels met blauwe bloemen (vergeet-mij-nietjes) door het dorp. Kerkdriel heeft daarmee een primeur te pakken, want het is het eerste 'Vergeet-mij-niet-pad' in de Bommelerwaard. 

Tilly Groothuis en Leo Moormann wonen allebei in het Gastenhuis in Kerkdriel; een kleinschalig verpleeghuis voor mensen met dementie. En ook al komen de 76-jarige Tilly en de 88-jarige Leo oorspronkelijk niet uit de Bommelerwaard, toch hebben ze het in het Gastenhuis naar eigen zeggen erg goed naar hun zin.

Vrijheid
Het Gastenhuis is namelijk niet een doorsnee verpleeghuis, zo legt Gaby Goesten uit: "Het is een huis waar mensen veilig wonen maar ook nog naar buiten kunnen en hun eigen ding doen. 'Hoe laat sta ik op', 'eet ik in het appartement of in de algemene huiskamer'; dat mogen ze allemaal zelf bepalen", aldus Goesten, die het Gastenhuis in Kerkdriel sinds 2021 samen met Tonny Hazelzet leidt.

De vrijheid om naar buiten te gaan is voor de bewoners een groot voordeel, maar het kan ook problemen met zich meebrengen, weet Goesten: "Niet alle bewoners die hier wonen komen uit Kerkdriel. Ze willen toch graag een rondje lopen, maar kunnen de weg niet helemaal terugvinden. We zijn bijvoorbeeld weleens gebeld door mensen uit de buurt dat één van onze bewoners de weg kwijt was."

(Tekst loopt door onder de foto's)


Speciaal daarom is met steun van de gemeente Maasdriel een zogeheten ‘Vergeet-mij-niet-pad’ aangelegd. Dit pad wordt sinds januari gebruikt door bewoners van het Gastenhuis én BrabantZorg-locatie De Leyenstein. "Het pad geeft wat meer veiligheid. We zijn zorgmensen en daardoor geneigd om onze mensen bij ons te houden. De bedoeling is juist; 'laat ze gaan en hun pad lopen'."

Het team van BWG TV heeft onderstaande videoreportage gemaakt over het Vergeet-mij-niet-pad:

Tags

Leo Moormann,Tilly Groothuis,Gaby Goesten,Tonny Hazelzet,Het Gastenhuis,BWG TV,Vergeet-mij-niet-pad