bird
woensdag 27 januari | 20.01 uur

Consultatiebureau verhuisd naar Het Witte Huis

05-01-2021 12:15
uur
Door: Britta Alink
consultatie-2
• Een vier weken oude baby wordt gecontroleerd. (Foto: aangeleverd))

KERKDRIEL - Het STMR-consultatiebureau (onderdeel van Sante Partners) is dit najaar verhuisd naar gezondheidscentrum Het Witte Huis. "Fijn om dicht bij de kinderfysiotherapeut, de logopedist en de verloskundige te zitten", vinden jeugdverpleegkundigen Annet Haerkens en Anne van Dijk.

De nieuwe werkplek voor de twee verpleegkundigen, twee kinderartsen en twee assistentes, is vlakbij de vorige huisvesting in De Lyenstein. Corona heeft het werk een stuk ingewikkelder gemaakt.

Normaal gesproken komen ouders met hun kindje tot 4 jaar regelmatig langs op het consultatiebureau. Voor een medische controle, voor de noodzakelijke inentingen, voor het meten van lengte en gewicht.

Inloopspreekuur
Vooral als ouders net hun eerste kindje hebben gekregen, hebben ze vaak veel vragen. Speciaal voor 'kleine' vragen was er altijd een inloopspreekuur, waar veel ouders dankbaar gebruik van maakten. "Nu we die inloopspreekuren niet meer kunnen houden vanwege corona, moeten ouders even bellen voordat ze komen", legt Anne uit. "We merken dat dat een drempel is en dat sommige ouders daardoor wegblijven. En dat is heel jammer."

Aan de bel trekken
Want vaak zijn juist die kleine gesprekjes met ouders heel verhelderend. Annet en Anne hebben door hun jarenlange ervaring een schat aan tips en trucs voor de opvoeding van kinderen. Bovendien zien ze het vaak snel als er iets aan de hand is met een kind. "We hopen altijd dat mensen snel aan de bel trekken als ze ergens over twijfelen", benadrukt Annet.

Slaapproblemen
Dat kan gaan over de lichamelijke ontwikkeling van het kind, maar ook bijvoorbeeld als een peuter ontzettend opstandig is of slecht eet. Of als een kindje dag in dag uit slecht slaapt. Dan gaan de verpleegkundigen samen met de ouders op zoek naar de oorzaak en vinden ze hopelijk een oplossing. Doortobben met slaapproblemen kan immers uiteindelijk tot veel grotere problemen leiden. "En als er een andere oorzaak is en er echt iets aan de hand is, dan kunnen we meedenken en doorverwijzen", aldus de twee collega's.

Locatie Ammerzoden
De locatie Ammerzoden (in de brede school) van het consultatiebureau is tot 16 januari gesloten vanwege de lockdown. Huisbezoeken zitten er voorlopig ook niet in. In Het Witte Huis gaan de consulten zoveel mogelijk door. "We werken ook met beeldbellen, maar merken dat dat niet ideaal is", zegt Anne. "We willen de kinderen gewoon graag zien en de ouders goed ondersteunen."

Britta Alink

 

Tags

consultatiebureau maasdriel,annet haerkens,anne van dijk